Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Komórki macierzyste w ortopedii

Komórki macierzyste mogą przekształcać się w wyspecjalizowane komórki i leczyć chore organy. Pobrane z tkanki tłuszczowej, która jest ich najlepszym źródłem, podawane są do chorych stawów, powodując ich regenerację i odżywienie, poprawiając ruchomość, a także zmniejszając ból. Nazywane są medycyną XXI wieku.

Czym różnią się od innych komórek?

Komórki, które budują nasz organizm, można podzielić na dojrzałe, które wchodzące w skład poszczególnych narządów i tkanek oraz na komórki macierzyste, które są niedojrzałe i stanowią tzw. pulę zapasową.

Pod pojęciem komórki macierzystej rozumiemy:

- komórkę, która posiada zdolność do samoodnawiania, czyli nieskończonej liczby podziałów,

- komórkę, która może przekształcać się w wyspecjalizowane komórki, pełniące konkretne funkcje, z których zbudowane są tkanki człowieka.

Jeżeli w danej tkance dochodzi do uszkodzenia dojrzałych komórek budulcowych, zastępują je komórki puli zapasowej upodabniając się do nich pod względem budowy i pełnionej funkcji. Proces ten nazywamy dojrzewaniem i różnicowaniem się komórek macierzystych.

Embrionalne i dorosłe

Macierzyste komórki embrionalne, które odpowiadają za rozwój zarodka do płodu, powodują powstanie wyspecjalizowanych tkanek zarodkowych. Ze względu na wątpliwości etyczne i religijne nie mają one obecnie zastosowania klinicznego. Coraz bardziej powszechne staje się natomiast stosowanie dorosłych komórek macierzystych ASC (Adult Stem Cells), gdyż można pozyskać je z tkanki tłuszczowej, szpiku kostnego czy krwi obwodowej dorosłego człowieka.

Z tkanki tłuszczowej (ADSC)

Tkanka tłuszczowa ze względu na dostępność i obfitość jest najlepszym źródłem ASC, zawierając blisko 70 razy więcej komórek macierzystych niż szpik kostny. Dla przykładu w łódzkim szpitalu Pulsmed pozyskuje się komórki macierzyste z tkanki tłuszczowej tzw. ADSC (Adipose Derived Stem Cell), które potencjalnie nadają się do terapii leczniczych i regeneracyjnych. Następnie są one, z powrotem, podawane Pacjentowi. Tam również działa pierwsza w Polsce Klinika Transplantacji i Bank, Tkanki Tłuszczowej i Komórek Macierzystych. Umożliwia to przechowywanie nadmiaru tkanki tłuszczowej i wykorzystywanie go, wraz z komórkami, wielokrotnie w przyszłości.

W leczeniu stawów

Pulsmed jest jedną z pierwszych w Polsce placówek, która wykorzystuje nowoczesne technologie komórek macierzystych tj. metodę Adi Stem i Cha Station. Komórki macierzyste z własnej tkanki tłuszczowej mogą różnicować się w chrząstki i kości. Podane dostawowo, dążą do regeneracji i naprawy uszkodzonych chrząstek stawowych i tkanek, a także do zmniejszenia stanu zapalnego i bólu stawów.

Jak przebiega zabieg?

Metoda Adi Stem w leczeniu stanów zapalnych i zwyrodnieniowych stawów oraz uszkodzeń ścięgien i więzadeł polega na:

1. Pobraniu fragmentu tkanki tłuszczowej z okolic brzucha

2. Wyizolowaniu komórek macierzystych i regeneracyjnych

3. Aktywacji tych komórek przy wykorzystaniu osocza bogatopłytkowego PRP i monochromatycznego światła LED

4. Podaniu bezpośrednio do uszkodzonego stawu lub w okolicę uszkodzonego ścięgna (niekiedy dodatkowo dożylnie, w kroplowym wlewie).

Jakie schorzenia ortopedyczne?

Nowoczesną ortopedię, z zastosowaniem komórek macierzystych, stosować można w przypadku:

- choroby zwyrodnieniowej układu kostno-stawowego

- zespołów bólowych kręgosłupa i stawów

- uszkodzeń mięśni i ścięgien

- tzw. łokcia tenisisty i golfisty

- zespołu cieśni nadgarstka

- zaburzeń zrostu kostnego.

W przypadku osób starszych i młodszych, a także prowadzących mniej lub bardziej aktywny tryb życia, terapia z wykorzystaniem komórek macierzystych, daje olbrzymie możliwości szybkiego powrotu do sprawności i poprawienia komfortu życia.

Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk

 

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sp_klanad.jpg
Wyszukaj artykuł