ŻYĆ , NIE UMIERAĆ I PIĆ SOK Z BURAKÓW
Jak sobie podnieść ciśnienie wszyscy wiemy, jest mnóstwo sprawdzonych domowych sposobów od żony poczynając, a na teściowej kończąc. Nie każdy jednak wie, co zrobić by przywrócić do normy naszą życiodajną rzekę. A tu też się może przydać współmałżonek, który na przykład przyniesie z ryneczku kilo buraczków.
Znane o tysięcy lat nad Morzem Śródziemnym, w naszej kuchni również zrobiły karierę. Jednak dziś w dobie „super jedzenia” przyjmują zgoła inną rolę niż podstawa rozgrzewającego barszczyku.
Witaminy, pierwiastki, nieorganiczne azotany – to tylko część bogactwa, które kryje w sobie burak. Sok z niego normalizuje poziom cholesterolu i zbawiennie wpływa na nadciśnienie krwi, zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki, wzmacnia odporność, spowalnia procesy starzenia? Chcecie więcej? Burak oczyszcza duszę i ciało, istny cudotwórca!
Wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn, na co dzień, czy od święta… To źródło betainy, która bywa wykorzystywana w leczeniu depresji. Zawiera tryptofan, wywołujący uczucie zadowolenia. Bogaty w kwas foliowy pomaga w walce ze stresem i bezsennością, nie tylko mamom z brzuszkiem.
Przepis: Umyte buraki wraz z jabłkiem albo/i marchewką (dla smaku i nieco łagodniejszego procesu odtruwania) potraktuj wyciskarką i już! Pij na czczo dla najlepszych efektów.
Acha, jeśli planujesz kurację z partnerem, musisz przewidzieć nieco więcej czasu na śniadanie: zawierają bor…:)
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk