PRZEŁOM W BADANIACH NAD FIBROMIALGIĄ
Fibromialgia to bardzo trudna do zdiagnozowania choroba łącząca w sobie fizyczny ból i dyskomfort psychiczny. Występuje indywidualnie lub w połączeniu z innymi schorzeniami. Nierzadko chory musi odwiedzić większą liczbę specjalistów zanim leczenie okaże się właściwe.
Pacjent z fibromialgią skarży się między innymi na bóle fragmentu lub całego ciała, zaburzenia pracy mięśni, dolegliwości w obrębie układu trawiennego, kłopoty ze snem, nieustanne zmęczenie czy wręcz depresję.
Jeszcze do niedawna lekarze nie byli zgodni, co do przyczyn tej choroby. Część z nich podejrzewała nieprawidłowości w centralnym układzie nerwowym, inni skłaniali się ku skłonnościom genetycznym, w niektórych przypadkach zauważono powiązania z traumatycznymi przeżyciami w dzieciństwie. To tylko niektóre z teorii. W związku z tym bardzo trudno było skierować chorego na prawidłowe leczenie, czy znaleźć jedno lekarstwo na tak liczne objawy.
Tymczasem ekipa naukowców z Uniwersytetów w Uppsali i Linköping ogłosiła rezultaty swoich badań nad mechanizmami, które wpływają na powstanie tej, zwanej przez niektórych, „choroby widomo”. Według nich istotna winę w powstaniu tej choroby pełni przewlekłe ogólnoustrojowe zapalenie, wyróżniono obecność dwóch cytokin: fraktalkiny i interleukiny 8. Jednak najważniejsze są komentarze specjalistów: „Po raz pierwszy opisano tak rozległy profil zapalny dla fibromialgii, który charakteryzowałby się rzeczywistymi zmianami biochemicznymi. (…) nazywanie mechanizmów zachodzących w tej chorobie jako głównie samoistne, a nawet o podłożu psychologicznym muszą być uznane za zbyt daleko idące”. Dodają również, że dalsze, bardziej szczegółowe badania powinny doprowadzić do lepiej dostosowanego i efektywniejszego leczenia tego schorzenia.
Mimo, iż nadal tajemnicza w swej nazwie i wciąż niepokojąca ilością objawów fibriomialgia, przestaje być „chorobą widmo”. Jest też nadzieja, że już niedługo jej leczenie będzie jak najbardziej rzeczywiste.
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk