Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

RAPORT: PRACA, MOC, ENERGIA W POLSKICH FIRMACH. CZĘŚĆ 2: ODŻYWIANIE.

Punkt drugi pierwszej części Raportu udowadnia jak istotny jest związek między właściwym odżywianiem a efektywnością pracy.  Jej wysoka jakość w dużej mierze zależy od tego, czy organizm otrzymuje wysokowartościowe składniki odżywcze w odpowiednio dobranej formie. Gdy ich brakuje maleje zarówno jakość jak i ilość wykonywanych zadań, nie mówiąc już o ogólnym spadku odporności i chorobach układu naczyniowo-sercowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że regularne posiłki podnoszą wydajność pracowników aż o 20%!

Zaktualizowana piramida żywieniowa ogłoszona przez Instytut Żywienia i Żywności w 2016 ma u swojej podstawy aktywność fizyczną. Czynnik niezbędny do utrzymania zdrowia i walki z chorobami cywilizacyjnymi. Uznawane do niedawna za główny składnik posiłków produkty zbożowe zostały zastąpione przez warzywa i owoce. Węglowodany są teraz wyżej, nad nimi nabiał, mięso, ryby oraz jaja. Oleje roślinne i orzechy znajdują się na szczycie.

Złe nawyki żywieniowe, podobnie jak higiena wypoczynku mają negatywny wpływ na pracownika zarówno na polu służbowym, jak i prywatnym. Istotna jest również jego kondycja psychiczna. Coraz częściej okazuje się jednak, że nie tylko w naszym interesie jest obowiązek dbania o własne zdrowie oraz samopoczucie. Pełen energii do działania, zdrowy i szczęśliwy pracownik to wymierna korzyść biznesowa dla firmy.

Śniadanie w ciągu godziny po przebudzeniu, 3-godzinne przerwy między posiłkami, pełnoziarniste produkty, duże ilości wody, eliminacja słodyczy i fast foodów… każdy to wie, a ilu z nas się do tego stosuje?

Ankieta przeprowadzona przez Human Power pokazuje, że niewielu. Co prawda ponad 60% spożywa wcześnie śniadanie, a prawie 37% znacznie wydłuża przerwy między posiłkami, a niecała połowa badanych przyznaje, że w każdym posiłku spożywa warzywa lub owoce. Jednak tylko 50% wybiera pełnoziarniste produkty, a co trzecia osoba je posiłki typu fast food. Być może wynika to z braku wiedzy na temat mechanizmów pozyskiwania energii z właściwego odżywiania i świadomości, że błędy żywieniowe przekładają się na spadek naszej efektywności? Do grzechów żywieniowych badanych wyżej dochodzi jeszcze konsumpcja słodkich napojów i brak picia wody. 2% odwodnienia oznacza o 20% mniejszą wydajność! Wpływ na racjonalne odżywianie swoich pracowników można zacząć od wprowadzenia odżywczych przekąsek, zdrowego cateringu i dużej ilości wody podczas spotkań, szkoleń, konferencji.

A gdyby tak wraz z warunkami pracy przedstawić warunki zdrowego odżywiania, które znacznie wpływają na sukces całej organizacji? Istnieje 5 podstawowych nawyków żywieniowych, od których zależy w dużej mierze poziom energii do pracy:

  1. Ograniczone spożywanie kawy i herbaty oraz całkowite wyeliminowanie napojów słodzonych na rzecz wody mineralnej. Powinniśmy jej pić co najmniej 1,5 l dziennie: poprawia trawienie, zmniejsza apetyt, pomaga w funkcjonowaniu nerek i wątroby, nawilża skórę, reguluje temperaturę ciała i ma wiele innych zbawiennych korzyści na nasz zapracowany organizm, ale przede wszystkim woda dodaje energii.
  2. Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym np. warzywa, produkty pełnoziarniste, zamiast ziemniaków czy białego pieczywa. Obfite posiłki o wysokim IG powodują spadek energii oraz senność. Zaleca się jeść małe porcje 3-4 razy dziennie.
  3. Spożywanie ostatniego głównego posiłku nie później niż dwie godziny przed snem. Ciężka kolacja na krótko przed zaśnięciem wpływa na procesy trawienne i regeneracyjne oraz sprzyja dodatkowym kilogramom.
  4. Pożegnanie z przekąskami typu chipsy, słone paluszki, batony itp. To mało odżywcza i niekorzystna dla naszego zdrowia kompozycja tłuszczów, węglowodanów prostych i sztucznych barwników. Nie potrzebujemy tego.

Idealna piramida żywieniowa powinna być skąpana w wodzie. Jak to się przekłada na rzeczywistość? Niestety, ankietowani mogą mieć problem z zachowaniem odpowiedniego nawodnienia organizmu. Ponad 57% pije mniej wody, niż jest to zalecane. A woda to najtańszy i najprostszy sposób na radzenie sobie ze zmęczeniem i spadkiem wydajności. Ponad połowa badanych wybiera kawę, herbatę, albo co gorsza napoje energetyczne. Duża grupa (prawie 40%) przyznaje się do spożywania słodyczy oraz słodkich napojów. Zdecydowana większość (ponad 70%) dba o to , by ostatni posiłek nie był najbardziej kaloryczny, jednak już tylko połowa pamięta, by zjeść go wcześniej niż 2 godziny sprzed snem. Ważne, ale i niepokojący jest fakt, że połowa ankietowanych po posiłku czuje się ospała. To z kolei może wynikać ze zbyt dużych odstępów miedzy posiłkami i złego ich zbilansowania.

U większości ankietowanych zaobserwowano nieustanne zmęczenie, brak możliwości regeneracji i słabą efektywność. Jest to związane z rozregulowaniem całego układu nerwowego. Ilość i stała pora posiłków wpływają na stabilność i produkcję serotoniny (neuroprzekaźnik) w naszych mózgach (nieregularny sen, późna praca, popijanie w trakcie posiłków).

Woda, woda i jeszcze raz woda... już jej utrata na poziomie 1% powoduje obniżenie sprawności fizycznej i umysłowej. Poziom 3% to osłabienie organizmu, utrata sił, zmęczenie, suchość w gardle. Powinniśmy pić ją regularnie, by do tego nie dopuścić. Uczucie pragnienia pojawia się dopiero na poziomie 2-3% odwodnienia.

Artykuł kończy wypowiedz Marcina Malinowskiego, Head of Global Partnerships CEE, Google Central & Eastern Europe, który zapewnia, że zbalansowane warunki pracy są jednym z kluczowych benefitów wskazywanych przez pracowników Google i decydują o ich przywiązaniu do firmy. Środowisko wytworzone dla ponad 70-ciu tysięcy pracowników na całym świecie obejmuje całodzienne zdrowe wyżywienie, system siłowni, gabinety masażu, pokoje snu oraz wspólne otwarte powierzchnie służące interakcjom i socjalizacji. Każdy może odszukać równowagę między przenikaniem a izolacją czasu pracy, wypoczynku i realizacji zadań osobistych. „Traktujemy to jako inwestycję, nie koszt. Wierzymy i sprawdza się to w praktyce, że nowa myśl i innowacja powstaje tam, gdzie ludzie są wypoczęci, czują się swobodnie i bezpiecznie. To działa.

Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł