Nie rezygnuj ze swoich marzeń ze względu na alergię. Dowiedz się jak odpowiednio przygotować się na okres pylenia roślin
Okres letni to intensywny czas pylenia roślin. W ostatnim czasie alergicy mogli odczuć mniej uporczywych objawów, na co miały wpływ długotrwałe opady deszczu.
W raz z nadejściem słonecznej pogody, nastąpiło nasilenie objawów alergii. Alergia przeszkadza Ci w nauce i realizacji planów? Poznaj kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągać wyznaczone cele.
Najczęstsze objawy alergii na pyłki roślin
Sezonowe uczulenie na pyłki roślin często określa się mianem gorączki siennej. Typowe symptomy to:
· Nieżyt nosa
· Łzawienie oczu
· Zmiany skórne
· Lekkie stany podgorączkowe
Jak ograniczyć objawy alergii?
Unikanie kontaktu z pyłkami roślin jest trudne ze względu na ich częste występowanie. Jednak można stosować się do kilku wskazówek aby zmniejszyć objawy alergii:
· Unikaj otwierania okien w okresie pylenia
· Wietrz pomieszczenia nocą
· Zrezygnuj z trzymania w domu roślin doniczkowych
· Stosuj odpowiednią dietę, co pomoże uniknąć reakcji krzyżowych
· Stosuj produkty, które nie obniżają koncentracji i nie powodują senności, takie jak Allegra®
Alergia wziewna, a reakcja krzyżowa
Reakcje krzyżowe najczęściej dotyczą jednej grupy alergenów np. pyłku traw. Alergie wziewne często wchodzą w reakcje krzyżowe z różnymi pokarmami.
Jakie pokarmy ograniczyć by nie spowodować reakcji krzyżowej?
· Ogranicz spożywanie orzechów, jabłek, brzoskwiń i ananasów jeśli jesteś uczulony na pyłki brzozy, olchy i leszczyny
· Ogranicz posiłki zawierające owoce morza jeśli jesteś uczulony na roztocza kurzu domowego.
Uważaj na świeże owoce
Warto zaznaczyć, że tylko świeże owoce powodują reakcje miejscowe na błonie śluzowej jamy ustnej. Jeśli jesteś alergikiem i planujesz przyrządzenie potraw zawierających świeże owoce, najpierw je obierz. Największa ilość alergenów występuje właśnie na skórce. Różnice w natężeniu objawów alergii można zauważyć spożywając ten sam owoc o innej odmianie. Dlatego warto obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu posiłku.
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk