RAPORT: PRACA, MOC, ENERGIA. CZĘŚĆ 6: CELE.
Cele – ostatnia część Raportu Human Power. Czy maja znaczenie dla naszej efektywności w pracy? Zdecydowanie tak, również w życiu prywatnym. Jeśli wiemy, co jest dla nas ważne o wile łatwiej kierujemy swoją energią i zadaniami do wykonania. Radość z przybliżania się do celu bezpośrednio wpływa na naszą produktywność, a wybory stają się prostsze. Jeśli zbyt rzadko mierzymy się z pytaniem: „co jest dla mnie ważne?” możemy doświadczać frustracji i dużo większych problemów niż ludzie, którzy obrali kierunek swojego działania.
Porównując cykliczne badania prowadzone przez CBOS można zauważyć, że Polacy coraz bardziej doceniają zdrowie jako warunek udanego i szczęśliwego życia, na drugim miejscu jest małżeństwo, następnie dzieci, praca plasuje się na czwartej pozycji (2016r.). Psycholog Małgorzata Czarnecka twierdzi, że nasza sfera duchowa, w rozumieniu przyświecającego nam celu, wpływa na naszą sferę fizyczną, emocjonalną i mentalną. Energia na poziomie fizycznym stanowi nasz silny fundament. Zaniedbana poprzez przemęczenie, brak snu czy złe odżywianie może się przełożyć na nasze umiejętności panowania nad emocjami. Gdy im ulegamy, szczególnie tym negatywnym, tracimy zdolność efektywnego skupienia się na wykonywanym zadaniu, nie postrzegamy wydarzeń z długofalowej perspektywy, nie myślimy kreatywnie. Równowaga na poziomie fizycznym, emocjonalnym i umysłowym jest konieczna do realizacji najistotniejszych celów, zarówno własnych jak i swojej organizacji.
Czy Polacy zdaja sobie sprawę, co jest dla nich istotne? 94,9% badanych dla Raportu Human Power twierdzi, że tak. Prawie tyle samo wie, co jest dla nich ważne w pracy. 62,2% respondentów uważa, że poświęca wystarczająco dużo czasu i energii na najważniejsze dla nich sprawy. 69,9% pytanych zapewnia, że rzeczy, których oczekuje od nich firma są zgodne z ich wartościami. Tylko 8,8% odnotowało konflikt wartości osobistych i korporacyjnych.
Aon Hewitt przeprowadził w 2016r. Badania, które pokazują, że w ciągu ostatnich kilku lat wzrasta zaangażowanie polskiej kadry (choć nadal należy do jednych z najniższych na świecie) a tym samym przyczynia się do ogólnego wzrostu satysfakcji z życia. Wśród pracowników umacnia się przekonanie o odpowiedzialności ekologicznej i społecznej firm a także zgodzie pomiędzy wartościami organizacji oraz prywatnymi. Niestety zmniejszyło się poczucie autonomii i wpływu na decyzje, co może osłabiać zaangażowanie. Ono natomiast ma znaczny wpływ na sukcesy organizacji: wskaźnik zaangażowania pracownika przekłada się na przychody firmy, w zespołach o wysokim zaangażowaniu notuje się niższy procent odejść pracowników, a one same znacznie częściej osiągają zamierzone cele.
Jak wygląda sytuacja w badanej grupie? 51,4% uważa, że praca pozwala im realizować swoje osobiste cele i plany zawodowe. 57,7% twierdzi, że w pracy wykorzystuje swój potencjał i umiejętności. A 58,8% ma inny niż wypłata cel przychodzenia do pracy.
Sabina Dąbrowska – Olbryś, Human Resources Manager, coach i psycholog, Grupa Pracuj Sp. z o.o. – podkreśla, że bierzemy udział w bardzo ważnej transformacji postrzegania pracowników przez pracodawców: „To wspaniałe, że organizacje zaczęły przekuwać psychologię, neurobiologię, filozofię, a nawet nauki duchowe dalekiego wschodu na szkolenia i praktyczne działania kierowane do pracowników. Coraz więcej osób odkrywa też, że po prostu warto samemu dla siebie być psychologiem – na przykład poprzez świadome rozwijanie swojej osobowości i inteligencji emocjonalnej”. W raporcie zostały przytoczone eksperymenty przeprowadzone przez Adama Granta oraz Dana Ariely’ego. Wnioski z nich płynące są takie, iż uzmysłowienie wagi swojej pracy i zauważanie jej przez otoczenie przyczynia się do wzrostu produktywności. Jeśli lubimy swoją pracę i widzimy jej sens, wzrasta nasze zaangażowanie. Natomiast, nawet jeśli lubimy to, co robimy, ale nie widzimy w tym sensu nasze zaangażowanie spada.
Ankieta na potrzeby Raportu pokazuje, że aż 77,2% badanych lubi swoją pracę. Połowa uważa, że każdego dnia wykonuje zadania, sprawiające przyjemność, 68,5 % , że wykonuje zadania istotne dla innych.
„Niezwykle ważna jest również zbalansowana integracja życia zawodowego i prywatnego, świadome dokładanie starań, aby być maksymalnie efektywnym w tych dwóch światach i czerpać z tego naturalną frajdę. – mówi Andrzej Borczyk, HR Director, Grupa Żywiec S.A. - Dlatego też miejsca pracy uznawane za doskonałe, wspierają pracowników budując zaangażowaną kulturę, oferując elastyczny czas pracy, możliwość pracy zdalnej, umożliwiając realizowanie pasji oraz zatrudniając liderów, którzy tworzą warunki do osiągania pełnego sukcesu.”
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk