TERAPIA GERSONA NA ŚNIADANIE: OWSIANE RACUCHY Z JABŁKIEM.
Zdrowa żywność może być smaczna! Warto wypróbować przepis zgodny z terapią Gersona: pożywne śniadanie, które może być też pysznym podwieczorkiem. Przyjemne z pożytecznym.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (pełnoziarniste, nie błyskawiczne)
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2-3 jabłka
- cynamon
- opcjonalnie: miód
Płatki zalewamy wodą, pozostawiamy ok 15 minut, aż zmiękną, następnie blendujemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w poprzeczne średniej grubości plastry, tak by powstały jabłkowe koła, wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka zamaczamy w zblendowanej owsiance i szybkim ruchem (by nie obciekło ciasto) układamy na rozgrzanej patelni (pieczemy na suchej patelni, nie smażymy!). Opiekamy racucha z dwóch stron (bez dodatku tłuszczu) do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od patelni. Delikatnie posypujemy cynamonem. Racuchy dobrze smakują również na zimno. Można podawać z dodatkiem miodu oraz innych ulubionych owoców.
Przepis prosto z: https://www.facebook.com/anetkazdrowieje/
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk