NAWODNIENIE PODCZAS CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIĄ JEST KLUCZOWE DLA ZDROWIA MATKI I DZIECKA. RUSZYŁA KAMPANIA „MAMO, PIĆ!”
Kobiety w ciąży w większości bardzo dbają o zdrowie swoje i rozwijającego się nich dziecka. Według badań najważniejszy dla nich aspekt to eliminacja stresu, badania, wypoczynek i odpowiednie suplementy diety. Ponad 60% z nich nie jest świadoma, jak istotną rolę zarówno dla nich jak i dla malucha pełni woda. Tylko połowa z nich pije odpowiednie ilości wody, które w trakcie ciąży oraz laktacji powinny być zdecydowanie większe niż dotychczas: zalecana ilość płynów to 2-3 litry dziennie.
Niski poziom wiedzy na temat nawodnienia jak i kontynuacja wcześniejszych nawyków sprawia, że kobiety w ciąży oraz karmiące piją zdecydowanie za mało – zaledwie 1,7l płynów dziennie. O ile mówi się dużo o zdrowym odżywianiu, o tyle zapomina się często, jak ważną rolę pełni woda.
Aby pomóc kobietom zrozumieć wagę odpowiedniego nawodnienia, Kropla Beskidu we współpracy z Polskim Towarzystwem Położnych rozpoczęła kampanię edukacyjną „ Mamo, pić!”.
Wszystkie reakcje zachodzące w organizmie człowieka zachodzą w środowisku wodnym. Podczas ciąży, jaki i w czasie karmienia piersią, ilość tych reakcji znacznie wzrasta – rozwijanie się dziecka, budowa jego tkanek i narządów, jak i produkcja pokarmu również wymagają obecności wody! – mówi Ewa Kurowska, ekspert kampanii „Mamo, pić”.
Świadomość młodych mam w kwestii picia wody ma ogromne znaczenie. Pozwala właściwie dbać o siebie i dziecko w wyjątkowym okresie ciąży, a także ułatwia proces karmienia piersią: płyny niezbędne do produkcji pokarmu to pierwsza, bardzo ważna sprawa. Ich uzupełnień w organizmie matki jest niezbędne do jej zdrowego funkcjonowania, powrotu do formy i dobrego samopoczucia. Co istotne, jest szansa, że zdrowy nawyk picia wody u mamy zostanie z czasem zaszczepiony również u malucha. Dobry przykład jest bezcenny!
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk