KLINIKA WITAMINOWA
Podawanie witamin bezpośrednio do krwioobiegu to bardzo nowatorskie podejście do ich suplementacji. Taką właśnie metodę proponuje nowopowstała klinika VitaDrip w Bydgoszczy.
Kroplówki witaminowe mają być rozwiązaniem na wiele dolegliwości. W dzisiejszym świecie coraz trudniej o racjonalne odżywianie i regularne dostarczanie organizmowi odpowiednich dawek witamin i mikroelementów. Zabieg witaminowej kroplówki ma na celu pozbycie się uciążliwego zmęczenia, wzmocnienie odporności oraz regenerację powysiłkową.
– Często ludzie przyjmują doustne substancje, które nie podlegają pod nadzór farmaceutyczny, tylko nadzór żywności. Dodatkowo przyjmowane doustnie wchłaniają się tylko w 10 proc. – mówi dr Maurycy Araszkiewicz, współtwórca kliniki VitaDrip.
Klinika proponuje preparaty lecznicze, które w specjalnie przygotowanych kompozycjach Dripmenu pozwalają na pozbycie się uciążliwego zmęczenia, wzmocnienie odporności, przyspieszenie regeneracji powysiłkowej, nawodnienie organizmu, zwiększenie witalności, lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Klinika witaminowa skupiła się głównie na czterech grupach pacjentów: - Aktywnych sportowcach, którzy podczas wysiłku tracą z organizmu różne mikroelementy – mówi Dominik Buzalski, fizjoterapeuta, współtwórca kliniki. – Druga grupa to kobiety i mężczyźni, którzy chcą zadbać o swoje włosy, skórę czy paznokcie. Trzeci to pacjenci w trakcie leczenia, chorujący na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, borykający się z alergiami, bólami migrenowymi głowy, leczeni onkologicznie lub po zabiegach chirurgicznych – wylicza.
Klinika witaminowa jest przeznaczona także dla osób, które po spożyciu alkoholu, następnego dnia chcą dostarczyć organizmowi dawkę witamin.
Co istotne, wszystkie formuły dobierane są indywidualnie, po uprzedniej konsultacji lekarskiej, która gwarantuje bezpieczeństwo pacjentów. Zabieg odbywa się na rozkładanych fotelach i trwa od 30 do 40 minut.
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk