Hemoroidy – można im zaradzić
Hemoroidy to problem, o którym mówi się coraz więcej. Sprzyjają im zaparcia i otyłość, dlatego aby ich uniknąć, powinniśmy spożywać pokarmy bogate w błonnik, a także pić dużo wody. Białe pieczywo oraz tłuste i ciężkostrawne potrawy powinny zniknąć z naszej diety.
Rola guzków krwawniczych.
Każdy człowiek standardowo ma 3 guzki krwawnicze przypominające poduszeczki, które wypełnione są krwią. Ich rolą jest:
- uszczelnienie kanału odbytu
- kontrola oddawania gazów.
Pod wpływem impulsu nerwowego, przy wypróżnianiu, krew z guzków cofa się do naczyń krwionośnych. Dzięki temu są one opróżniane, a kanał odbytu jest otwierany.
Kiedy mamy do czynienia z hemoroidami?
Zdrowe guzki są niewidoczne, jednak chore są powiększone i mogą wysunąć się na zewnątrz. Na skutek zbytniego wypełnienia krwią rozciągają się, a przed oddaniem stolca, nie opróżniają się do końca z krwi. Zalega ona w naczyniach i powoduje stan zapalny, czyli dolegliwość zwaną hemoroidami.
Uniknąć zaparć.
Główną rolą diety, w profilaktyce żylaków odbytu, jest zapewnienie prawidłowej konsystencji stolca. Dzięki temu unikniemy problemów z wypróżnianiem. Niestety zaparcia, szczególnie trwające długi czas, powodują większe parcie na stolec. Rośnie wówczas ciśnienie w jamie brzusznej i naczyniach żylnych. Tym samym poszerzać się mogą naczynia również w okolicach odbytu.
Przede wszystkim błonnik.
Aby zapobiegać zaparciom, należy spożywać dużo błonnika, który:
- zwiększa objętość stolca
- sprawia, że nie ma on zbyt twardej konsystencji
- ułatwia przemieszczanie się przez jelita.
Bogatym źródłem błonnika są:
- warzywa i owoce (w tym suszone)
- pełnoziarniste pieczywo (żytnie, graham, orkiszowe)
- grube kasze i brązowy ryż
- orzechy, pestki, otręby czy płatki.
Picie wody równie istotne.
Aby błonnik spełnił swoją rolę musi wiązać wodę, gdyż bez jej odpowiedniej ilości, jest całkowicie nieskuteczny. Dlatego należy wypijać przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie, z czego znaczną część stanowić powinna niegazowana woda mineralna. Do bilansu wodnego wlicza się także herbatę czy sok. Płyny powinniśmy przyjmować równomiernie, w ciągu całego dnia.
Czego nie jeść?
W przypadku choroby hemoroidalnej unikać należy: białego pieczywa, słodyczy, a także potraw tłustych, smażonych i wzdymających. Powinniśmy ograniczyć również produkty, które powodują zatwardzenie, takie jak: kakao, czekolada czy biały ryż. Należy zrezygnować z picia kawy, alkoholu, a także słodzonych i gazowanych napojów. Rozszerzenie naczyń obwodowych, w tym okołoodbytowych, powodują stosowane w nadmiarze przyprawy, jak ostra papryka czy pieprz.
Jak zmniejszyć objawy choroby hemoroidalnej?
Poza stosowaniem właściwej diety czy aktywnością fizyczną, objawy choroby hemoroidalnej pomoże zmniejszyć wyrób medyczny Magnetoplag, który łączy w sobie miejscowe działanie pola magnetycznego i ucisku. Dzięki temu:
- reguluje krążenie krwi w naczyniach, w układzie żylnym, dolnego odcinka jelita
- zmniejsza ból i procesy zapalne w obrębie odbytu
- poprawia funkcjonowanie aparatu zwieraczowego odbytu
- pomaga w łagodnej stymulacji kanału odbytu.
Hemoroidy są wstydliwą chorobą, która dotyka znaczną część społeczeństwa. Warto znać profilaktyczne zalecenia dotyczące diety i stylu życia, a także metody, które złagodzą jej objawy.
Link do strony dedykowanej produktowi http://magnetoplag.pl/
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk