Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Co jeść w podróży?


Wakacje nie mają monopolu na podróżowanie. Tak naprawdę podróżujemy cały rok. Urlopy, wyjazdy służbowe, krótkie weekendowe wypady. Przeważnie spieszymy się i nie mamy czasu, by zadbać o racjonalny posiłek w trakcie podróży. Przy pakowaniu warto jednak pamiętać o rozsądnych przekąskach.



Umilając sobie podróż, często sięgamy po przydrożne jedzenie – zwykle nieświeże, tłuste lub bardzo słodkie. Aby tego uniknąć, powinniśmy oprócz bagaży zapakować na drogę przekąski, które będą nie tylko sycące, ale i zdrowe. Jeśli chcemy uniknąć jedzenia w przydrożnych barach oraz kupowania słonych lub tłustych przekąsek, postawmy na smaczne i zdrowe batony energetyczne.

Zadbaj o zdrowie w trakcie podróży

Wybierając przekąskę, pamiętajmy o tym, aby była na tyle uniwersalna, żeby sięgnąć po nią mógł każdy – bez względu na wiek czy preferencje dietetyczne. Dla wielu osób jedzenie to nieodłączny element podróży – co często staje się powodem impulsywnego sięgania po kaloryczne przekąski. Ponieważ w podróży spalamy mało kalorii, ich nadmiar może się odkładać w formie niechcianego tłuszczu. Podczas przygotowań do wyjazdu warto zadbać o prowiant, który również nie obciąży naszego żołądka. Pamiętajmy, że niewłaściwe menu i przeważnie siedząca pozycja mogą powodować duży dyskomfort podczas wyprawy. Decydując się na przekąskę w trakcie podróży, wybierajmy coś, co zaspokoi nasz głód, ale nie wpłynie negatywnie na nasze samopoczucie oraz układ trawienny.

Zdrowe batony dla każdego

Zmielone orzechy, daktyle i inne super foods – w tym połączeniu stanowią idealną przekąskę. Orzechy dodają energii i są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych są niezbędnym uzupełnieniem zdrowej diety. Każdy gatunek orzecha posiada swój indywidualny zbiór wartości odżywczych charakterystyczny dla wybranego gatunku.– Sięgając po batony, warto wybrać te, w których znajdziemy daktyle – są one bowiem bogatym źródłem węglowodanów, które szybko dostarczają zastrzyku energii – sprawdzą się więc idealnie podczas długich podróży – wyjaśnia Karol Błaszczyk z Foods by Ann. Daktyle są także źródłem błonnika korzystnie wpływającego na pracę jelit oraz wspierającego mikroflorę jelitową, która przyczynia się do prawidłowego pozyskiwania energii. Jeśli dodatkowo znajdziemy w naszych power barach wiórki kokosowe, możemy być pewni, że dzięki zawartych w nich średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), nasz organizm otrzyma prawdziwy zastrzyk energii, a ze względu na dużą ilość błonnika świetnie wspomogą zaspokajanie głodu i dadzą poczucie sytości na dłużej. Zdrowo, pysznie i sycąco – czego chcieć więcej?

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
logo_baron_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł