Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” – śniadaniowe menu według kampanii „Lubię kaszę”


Kasza to świetny pomysł na śniadanie dla małych i dużych. Bogata m.in. w witaminy, weglowodany złożone i błonnik doda nam sił na energetyczne rozpoczęcie dnia. Oto kilka przepisów Katarzyny Foszner, specjalisty ds. żywienia,  dzięki którym nawet najmłodsi dadzą się przekonac do zdrowego odżywiania.

 

Kasza jaglana z musem malinowo-bananowym

Składniki:

· 1,5 szklanki mleka

· 40g kaszy jaglanej

· szklanka malin

· pół banana

· łyżeczka zmielonych nasion siemienia lnianego

· listki mięty do ozdoby

Wykonanie:

Kaszę przelewamy na sitku na przemian wrzątkiem i zimną wodą. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 – 20 min., co jakiś czas mieszając (można dodać wanilię dla aromatu).

Maliny miksujemy, kilka sztuk zostawiamy do ozdoby. Dla młodszych dzieci lub tych, które mają bardziej wrażliwy układ pokarmowy, maliny można dodatkowo przetrzeć na sitku, by pozbawić je małych pestek. Zmiksowane maliny łączymy z siemieniem lnianym.

Banana rozdrabniamy widelcem i łączymy z ugotowaną kaszką.

Ugotowaną kaszę z bananem przekładamy do salaterki, na to wylewamy mus malinowy. Ozdabiamy listkami mięty.

Sałatka z kaszą jęczmienną, owocami i kremem daktylowym

 

Składniki:

· 30g kaszy jęczmiennej pęczak

· 5 truskawek

· garść jagód

· garść malin

· pół banana

· 4 łyżki jogurtu naturalnego

· pół szklanki daktyli

Wykonanie:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. szklanka wody).

Daktyle wkładamy do rondelka, zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ogień wyłączamy, gdy daktyle rozpadną się i powstanie z nich jednolity krem (można wtedy dodać kakao naturalne i powstanie z tego pyszny krem czekoladowy)

Owoce myjemy. Truskawki i banan kroimy w plasterki.

Ugotowaną kaszę mieszamy z owocami i jogurtem. Całość polewamy kremem daktylowym.


Smacznego!

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł