KURKUMA – PRZYPRAWA CZY LEK?
Kurkuma to przyprawa posiadająca wyjątkowe właściwości. Jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przed stanami zapalnymi. Aby przyniosła nam wymierne korzyści, stosowanie w kuchni nie wystarczy – dawka musi być dużo bardziej skondensowana. Ale zanim zapytasz w aptece lub sklepie zielarskim o suplement, sprawdź, czemu kurkuma zawdzięcza swoją popularność.
Jakie są podstawowe właściwości kurkumy?
Posiadając ponad 600 właściwości ochronnych i terapeutycznych, kurkuma może być zaliczona do super-żywności. W ciągu ostatnich lat, liczne badania pokazały, że kurkuma i jej aktywny składnik kurkumina bardzo korzystnie wpływają na nasze ciało.
1. Przede wszystkim kurkuma jest znana ze swoich naturalnych właściwości przeciwzapalnych - zwłaszcza jeśli chodzi o stawy, ścięgna i mięśnie. Badania wykazują również, że proces przeciwzapalny ma duże znaczenie w chorobach układu sercowo-naczyniowego, nieprawidłowościach mózgu, depresji, chorobie Alzheimera, chorobach autoimmunologicznych, problemach trawiennych itd.
2. Zmniejsza bóle stawowe w przypadku reumatyzmu, zapalenia kości i stawów czy artretyzmie.
3. Jest skuteczna w przypadku bólu mięśni. Badania przeprowadzone wśród sportowców pokazują, że kurkuma zapobiega i łagodzi ból mięśni oraz sprzyja szybszemu leczeniu kontuzji.
4. Zmniejsza oznaki depresji. Kurkuma sprzyja produkcji neuroprzekaźników, jak serotonina czy dopamina, które zwalczają stany depresyjne.
5. Wzmacnia odporność. Jako silny antyoksydant, kurkuma chroni przed infekcjami takimi jak grypa czy katar oraz wzmacnia układ odpornościowy.
6. Poprawia pamięć. Najnowsze badania pokazują, że kurkuma dobrze wpływa na pamięć i koncentrację.
7. Hamuje wzrost komórek nowotworowych. W związku z tym, że stan zapalny jest istotnym czynnikiem dla wzrostu nowotworów, wyniki badań nad kurkumą są bardzo obiecujące w dziedzinie zapobiegania i leczenia raka.
8. To sprzymierzeniec w zdrowym funkcjonowaniu jelit i dobrym trawieniu. Kurkuma jest pomocna w trawieniu, zwłaszcza jeżeli chodzi o tłuszcze. Zapobiega wzdęciom i nadmiernym gazom. Posiadając działanie przeciwzapalne może również łagodzić dolegliwości ścian jelit.
9. Pomaga w problemach z wątrobą oraz pęcherzykiem żółciowym. Kurkuma posiada naturalne właściwości detoksykujące istotne dla wątroby. Może pozwolić na zmniejszenie wydzielania szkodliwych enzymów. Pobudza aktywność pęcherzyka żółciowego. Uwaga: nie powinna być stosowana w przypadku niedrożności kanału żółciowego!
10. Kurkuma pomaga także w wielu innych dolegliwościach. Bardzo obiecujące są badania dotyczące choroby Alzheimera, nadwagi, cholesterolu, cukrzycy, problemów sercowych, infekcji skórnych, przewlekłego zmęczenia itp. Na wyniki musimy jeszcze poczekać, ale to, co do tej pory wiemy o kurkumie brzmi i tak zachęcająco.
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk