Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Olejek z oregano – zastosowanie i właściwości

 

Oregano to jedno z najbardziej popularnych w kuchni ziół. Jednak nie wszyscy wiemy, że poza wyśmienitym smakiem wnosi on w nasze życie inne korzyści, szczególnie te prozdrowotne. Olejek uzyskany z liści tej rośliny posiada właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne,  przeciwzapalne, dezynfekujące, przeciwstarzeniowe i wiele innych.


 

Właściwości olejku z oregano

Olejek z oregano jest bogaty w witaminy A, B, C i E oraz minerały, np. wapń, żelazo, magnez, potas, cynk. Dzięki takiemu składowi nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak, ale także przynosi zdrowotne korzyści dla organizmu, zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz:

 

  • To naturalny antybiotyk, głównie dzięki zawartości karwakolu, co pozwala na skuteczną walkę z zarazkami.
  • Zwalcza infekcje i wzmacnia układ autoimmunologiczny.
  • Posiada bardzo silne właściwości przeciwzapalne, pomagające złagodzić bóle mięśniowe i stawowe.
  • Bardzo skuteczny w walce z nieświeżym oddechem oraz innymi problemami jamy ustnej np. wrzodami czy opuchlizną dziąseł.
  • To antyutleniacz, który skutecznie walczy ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu pomaga zapobiegać nowotworom oraz starzeniu.
  • Poprawia procesy trawienne, stymulując przepływ żółci do organów odpowiedzialnych za trawienie.
  • Pozytywnie wpływa na system nerwowy i pomaga regulować samopoczucie oraz obniżyć stres.
  • Zalecany kobietom o nieregularnych miesiączkach, łagodzi również objawy menopauzy.
  • Zawartość karwakolu pozwala także na atakowanie zgromadzonego tłuszczu oraz sprzyja utracie wagi.
  • Łagodzi stan grypowy, katar, kaszel, bóle gardła.
  • Naturalnie zalecza trądzik dzięki właściwościom antybakteryjnym i antybiotykowym .

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł