Co się kryje w oleju z czarnuszki?
Pochodzący z Maroka, znany na świecie od tysięcy lat, olej z nasion czarnuszki siewnej, zdobywa obecnie popularność w Polsce. Korzystnie wpływa na układy krążenia, odpornościowy, pokarmowy, moczowy i nerwowy. Okazuje się, że poza zastosowaniem doustnym, można stosować go również na skórę i włosy.
Znany od wieków
Olej z czarnuszki siewnej tłoczy się na zimno z jej nasion. Jego prozdrowotne właściwości znane są od ponad 2 tysięcy lat. Olej nazywany został nawet „złotem faraonów”, gdyż w grobowcu Tutanchamona znaleziono dwa dzbany z nasionami tej rośliny, które od tysięcy lat wykorzystywano do produkcji przypraw, nalewek czy miodu pitnego.
Arabska medycyna naturalna stosowała czarnuszkę wspomagająco w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych, alergii, problemów ze skórą, cukrzycy, nadciśnienia czy dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Skład oleju:
- olejek lotny, którego głównym składnikiem jest aktywny farmakologicznie tymochinon, witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy, saponiny i fitosterole
- nienasycone kwasy tłuszczowe (w 85%) tj. omega-3, omega-6 i omega-9, w tym kwas eikozadienowy (2,6-3%) o właściwościach przeciwzapalnych, który rzadko występuje w przyrodzie
- naturalne antyoksydanty w dużej ilości, dzięki którym olej nie traci właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.
Do Polski z Maroko
W naszym kraju czarnuszka zdobywa popularność w ziołolecznictwie od niedawna. Cenionym jej źródłem jest Maroko. Czarnuszka pochodząca z tego kraju charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem i aromatem. Świadczy to wysokiej zawartości związków lotnych, które Są zamykane w butelkach zaraz po wytłoczeniu. Dzięki temu mamy gwarancję wysokiej skuteczność działania na organizm.
Dobry wpływ na cały organizm
Spożywanie oleju z czarnuszki siewnej ma korzystne działanie dla funkcjonowania aż pięciu układów w naszym ciele:
1. Krążenia: wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi
2. Odpornościowego: naturalne antyoksydanty wzmacniają siły obronne organizmu
3. Pokarmowego: naturalne związki czynne ochraniają komórki trzustki i wątroby oraz wspierają pracę przewodu pokarmowego
4. Moczowego: olej wspomaga oczyszczanie dróg moczowych z toksyn i złogów
5. Nerwowego: wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy (w tym fosfatydylocholina zwana lecytyną) wspierają procesy zapamiętywania i uczenia się.
Pielęgnacja skóry
Oprócz korzystnego wpływu na wymienione układy, olej z czarnuszki można stosować z powodzeniem stosować także jako środek pielęgnacyjny, bezpośrednio na skórę :
- posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, zwalcza alergie skórne, a także przyśpiesza proces gojenia zmian skórnych
- oczyszcza komórki z toksyn
- odżywia, nawilża, wygładza i zmiękcza skórę
- oczyszcza cerę i zwalcza trądzik, gdyż poprawia gospodarkę lipidową skóry, reguluje wydzielanie sebum (pielęgnacja skóry łojotokowej)
- chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych
- może być stosowany do masażu, w celu rozgrzania i rozluźnienia spiętych mięśni.
Regeneracja włosów
Kolejne zastosowanie oleju z czarnuszki to pielęgnacja włosów: wzmacnia je i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Przeciwdziała ich wypadaniu oraz łysieniu, eliminuje łupież. Można dodać kilka jego kropli do ulubionego szamponu podczas mycia włosów. Dla uzyskania lepszych efektów, przed umyciem, kilka kropel należy wmasować w skórę głowy i pozostawić na ok. 30 min. Następnie umyć włosy jak zwykle.
Jak widać moda na olej z czarnuszki nie wzięła się znikąd, szczególnie jeśli ten sam produkt może być stosowany w kuchni, do codziennej pielęgnacji, a także w celach leczniczych.
Więcej informacji nt. oleju z czarnuszki http://marokosklep.com/bio_olej_z_czarnuszki,228,0.html
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk