Dzień Zdrowego Śniadania – okazja do codziennego świętowania
8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania! Wykorzystajmy ten pretekst, by przypomnieć sobie, jak ważną pełni ono rolę pełni w codziennej diecie oraz z czego jego skomponować, by było wartościowe. To również idealna okazja, by nie czekając na noworoczne postanowienia zatroszczyć się właściwe nawyki żywieniowe: rozpoczęcie każdego dnia od pełnowartościowego posiłku. Najsmaczniejsze są w gronie bliskich – wszystkie badane matki (100%!) stwierdziły, że wspólne śniadanie to sposób na to, by pozytywnie rozpocząć dzień.*
*Opinie matek dzieci 6-12 lat na temat śniadań. Badanie przeprowadzone w maju 2017 roku przez IQS Sp. z o. o., na zlecenie marki Lubella. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI na grupie osób pełnoletnich. Wielkość próby N = 180.
Często świadomie pomijamy pierwszy posiłek dnia tłumacząc się brakiem czasu lub uczucia głodu. To duży błąd i niesie ze sobą konsekwencje: spadek energii, niższa koncentracja, a z upływem czasu pojawienie się wilczego apetytu, skłaniającego nas do ulegania y niezdrowym pokusom. W ten sposób pozbawiamy nasz organizm ż ważnej porcji witamin i składników odżywczych. Uczyńmy zatem z Dnia Zdrowego Śniadania nowy start dla prawidłowych nawyków żywieniowych! Pełnowartościowy poranny posiłek pomoże także w dalszej części dnia przestrzegać odpowiedniej diety. Ma on też inne plusy: większość matek zadeklarowała, że wspólnie jedzone śniadanie to chwila na to, by ze sobą porozmawiać (64%) i przy okazji dowiedzieć się, co zamierzają pozostali domownicy, a to według 22% badanych ułatwia zaplanowanie także własnych aktywności.* Zatem – od zdrowego śniadania już tylko krok zarówno do miłego dnia, jak i zdrowego trybu życia.
Energetyczne zboża
Aby dostarczać organizmowi jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych z różnych grup produktów spożywczych zarówno śniadanie jak i pozostałe posiłki powinno być urozmaicone. Bez wątpienia istotne są warzywa i owoce, jako najbogatsze źródło witamin oraz mikro- i makroelementów. Ważny jest także nabiał, chude mięso oraz zdrowe, głównie roślinne tłuszcze. Mimo to rano to produkty zbożowe mają szczególne znaczenie, gdyż dostarczają cennej energii, potrzebnej do rozbudzenia organizmu po nocnym spowolnieniu. Pozwala nam to również właściwie funkcjonować przez kolejne godziny oraz uniknąć nagłych ataków głodu, co pozwala nam sprawnie funkcjonować przez kolejne godziny, bez ataków nagłego głodu. To pomoże wytrwać w postanowieniach o prawidłowym sposobie odżywiania. Oprócz tego, naturalne produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste – zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz ważne minerały, których nie powinno zabraknąć w zdrowym śniadaniu.
Prosta droga do pełnowartościowego śniadania
Rano każda minuta jest bezcenna. By pogodzić walkę z czasem i wartościami, jakie wnosi śniadanie, warto sięgnąć po płatki zbożowe, na przykład kukurydziane, które stanowią świetną bazę do wielu pysznych i zdrowych dań. Wystarczy, zalać je mlekiem lub jogurtem z ulubionymi dodatkami: świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, syropem klonowym... możliwości jest nieskończenie wiele. To prosty sposób na pożywny posiłek zawierający różnorodne produkty pełne witamin i składników mineralnych. Obecność zbóż zadba dodatkowo o właściwą dawkę energii.
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk