Zupa inna niż wszystkie – przepis
Wiemy już, że odpowiednio przyrządzona zupa to danie sprzyjające zdrowiu, zarówno ze względu na bogactwo składników, łagodność względem gardła i przewodu pokarmowego. Ponadto może stanowić element diety odchudzającej pozostając potrawa, która syci żołądek i zadowala podniebienie.
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PIETRUSZKI Z MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI |
|
· 300 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2 cm kawałki ·10 ząbków czosnku · 50 g cebuli, pokrojonej na 2 cm kawałki · 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji · 125 g migdałów, blanszowanych · 900 g wody · ½ - 1 łyżeczki soli · 1 łyżka białego octu winnego · 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji · ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego · 20 sztuk czerwonych winogron, pokrojonych w ćwiartki, do dekoracji |
|
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA |
|
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pietruszkę, czosnek i cebulę ułożyć na blasze, skropić oliwą. Piec 25-35 min (200°C). 2 Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, dodać migdały, wodę, ocet winny, tymianek, pieprz i sól, gotować 20 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować 1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. 3 Zupę przelać do talerzy, udekorować tymiankiem, winogronami i oliwą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. |
|
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX® |
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pietruszkę, czosnek i cebulę ułożyć na blasze, skropić oliwą. Piec 25-35 min (200°C).
2 Upieczone warzywa, migdały, wodę, ocet winny, tymianek, pieprz i sól umieścić w garnku i gotować ok. 20 min. Ugotowaną zupę zblendować na gładką masę.
3. Zupę przelać do talerzy, udekorować tymiankiem, winogronami i oliwą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk