Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Algi morskie - regeneracja i oczyszczenie

 

Algi morskie są źródłem wszystkich znanych rodzajów minerałów oraz substancji śladowych w zbilansowanej dawce, dzięki czemu nasz organizm przyswaja je prawidłowo. To sposób na wzmocnienie odporności i powrót do zdrowia po ciężkich zabiegach np. chemioterapii. Mają moc oczyszczającą, usuwają metale ciężkie, ułatwiają też trawienie i odchudzanie. Są tez niezastąpione w makrobiotyce czyli utrzymywaniu prawidłowego zdrowia poprzez przyjmowanie odpowiedniego pokarmu.

 

Nie od dziś

Algi morskie stanowią element podwodnego świata glonów, mogą przypominać lądowe zarośla lub krzaki. Można je podzielić na brązowe (brunatnice), czerwone (krasnorosty), zielone (zielenice) i mikroalgi. Ludzie od wiekówOd wieków wykorzystujea je na rowni dziką roślinnością lądową. Ich działanie prozdrowotne opisano w chińskich herbarzach już 2700 lat p.n.e. To ważny składnik medycyny naturalnej.

Zanik substancji mineralnych

Z powodu zatrucia i zakwaszenia gleby, na której uprawiane jest pożywienie dla ludzi i zwierząt, w ciągu ostatnich stu lat zniknęła ponad polowa substancji mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Siła odżywiania

W skład algi morskich wchodzą wszystkie znane rodzaje minerałów i substancji śladowych. To m.in.

- ponad 20 różnych aminokwasów

- większość witamin

- duże ilości kwasów Omega-3.

Dzięki temu, że substancje odżywcze, które się w nich znajdują, są w naturalnej równowadze, mogą być prawidłowo przyswojone przez nasz organizm ludzki.

Ciężki kawałek metalu

Algi posiadaja moc oczyszczania organizmu z metali ciężkich, które spozywamy w roślinach narażonych na olow ze spalin czy kielkach nawożonych szlamem z oczyszczalni, który zawiera kadm i miedz. Algi wiąż metale ciężkie, które dostały się do jelit wraz z krwią, a następnie są wydalane z organizmu w sposób naturalny.

Algi w pigułce

Dla osób, które poszukują alg w wygodnej formie tabletek dostępne są suplementy z algami pochodzącymi z czystych wód u wybrzeży Islandii:

1. Algi brunatne, które właściwości zawdzięczają wysokiej zawartości witamin, minerałów, protein, błonnika, antyutleniaczy, a także jodu. Dlatego stosuje się je m.in. w przypadku nowotworów, reumatyzmu, wysokiego cholesterolu, nadwagi czy chorób serca.

2. Morszczyn pęcherzykowaty, czyli glon należący do brunatnic, o wysokiej zawartości jodu. Zawarte w nim substancje bioaktywne znane są z właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.

3. Uzupełnione o spirulinę, która jest najlepszym roślinnym źródłem białka, zawiera wyjątkowo dużo żelaza, aminokwasów, ważne kwasy tłuszczowe i witaminę B12.

W czym mogą nam pomoc algi morskie?

Ze względu na bogactwo minerałów i witamin, algi morskie:

1. Wzmacniają odporność, dzięki czemu łatwiej przechodzić infekcje, jest to szczególnie istotne obecnie, w okresie jesienno-zimowym

2. Działają korzystnie przy nowotworach, wzmacniają organizm w walce z nimi i pomagają w rekonwalescencji np. po chemioterapii (dzięki morszczynowi)

3. Oczyszczają - zawarty w nich kwas alginowy oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich

4. Ułatwiają trawienie i odchudzanie - ograniczając wchłanianie tłuszczów i cukrów w jelitach

5. Wspierają regenerację organizmu, dzięki naturalnym antyoksydantom, które neutralizują wolne rodniki.

Przewaga alg morskich nad spiruliną

Spirulina pomaga uzupełniać niedobory wielu składników, gdyż zawiera sporo witamin i minerałów, a także białko. Jednak jest algą hodowlaną, zawiera więc mniej minerałów i substancji śladowych niż algi morskie (nie hodowlane), szczególnie jeśli pochodzą z czystych, islandzkich wód. Roślina taka może oddać nam w postaci składników odżywczych, minerałów i mikroelementów tylko to, co sama przyswoi z otoczenia.

Najstarsi ludzie świata żyją na japońskiej Okinawie, a głównym składnikiem ich diety są właśnie algi morskie. Dlatego warto je stosować, aby wzmocnić organizm i funkcje życiowe.

Link do zakładki nt. alg morskich http://sklep.alg-borje.pl/pl/c/A.-Zdrowie/18

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł