Prezent z okazji Dnia Babci i Dziadka – pole do popisu dla wnuków
Dzień Babci i Dziadka okazja dla wnucząt, by podziękować za uczucie i uwagę jakimi zostali obdarzeni. Wszyscy wiemy, że Dziadkowie to specjaliści od rozpieszczania. Pozwólmy więc, by tym razem role się odwróciły i zaplanujmy te świąteczne dni tak, jak właśnie oni to lubią (wspólny spacer, obiad, może film z dawnych lat?). Prezenty oczywiście są również mile widziane, ale pamiętajmy, że nic tak nie cieszy jak poświęcony bliskim czas.
Jeśli już wiemy, co Dziadkowie lubią robić i zaplanowaliśmy wspólne atrakcje, możemy pomyśleć o drobiazgu na tę okazję. Bez wątpienia najpiękniejsze prezenty to te wykonane samodzielnie. Według badan przeprowadzonych przez Lubellę, twierdzi tak ponad połowa ankietowanych: tego typu podarki świadczą o tym, że dziecko dobrze zastanowiło się nad tym, co sprawi najbliższym przyjemność, poświęciło czas i stworzyło prawdziwy prezent od serca.
Internet aż kipi od propozycji domowych rękodzieł, którymi możemy się zainspirować. Jedna z opcji jest laurka w wersji… spożywczej. Samodzielnie przygotowany smakołyk może być niespodzianką, która będzie smaczna, zdrowa i pozwoli uwolnić się wyobraźni.
Przedstawiamy przepis na Słodką Laurkę!
Torcik naleśnikowy, z twarożkiem i płatkami zbożowymi Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki
POTRZEBUJESZ:
Naleśniki:
- 230 g mąki pszennej (kopiasta szklanka)
- 300 ml soku pomarańczowego 100%
- 100 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 150 g płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki
- 800 g kremowego naturalnego twarożku
- czerwona pomarańcza
Mąkę łączymy z jajami, sokiem pomarańczowym i wodą gazowaną. Miksujemy na gładką masę, po czym dolewamy olej i mieszamy. Na nieprzywieralnej patelni, lekko natłuszczonej olejem, smażymy naleśniki (20 sztuk o średnicy około 12 cm). Na każdym z nich rozsmarowujemy twarożek i układamy warstwę płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki. Wierzch ozdabiamy płatkami i pokrojoną, sparzoną pomarańczą.
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk