Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Ognisko, kiełbaski i biesiadowanie – kilka rzeczy, które koniecznie musisz wiedzieć!

Letnie urlopy i letnie urlopy to idealny moment, aby wyjść z domu i aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu. Polacy kochają biesiadowanie i spotkania przy smacznych przekąskach z grilla czy pieczonych nad ogniskiem! Zanim jednak zdecydujemy się na taką formę odpoczynku, warto dowiedzieć się, gdzie bez obaw możemy zorganizować pyszną ucztę. Miejsc i pomysłów mamy kilka.



 

Informacja prasowa


 

1. Przyjęcie czas zacząć! Tylko gdzie?

Chcąc zorganizować spotkanie przy grillu lub ognisku, mamy do wyboru wiele lokalizacji. Możemy rozpalić je na działce, w ogrodzie, a także na plażach, w lasach oraz niektórych parkach. Przed przystąpieniem do uczty warto jednak wejść na stronę internetową miasta, gminy lub konkretnego terenu i sprawdzić, czy nie jest to zakazane. Niektóre miejsca, takie jak parki o wysokiej wartości historycznej i zabytkowej, nie pozwalają na tego typu rozrywkę. Dodatkowo, zwłaszcza w okresie letnim, na poszczególnych terenach mogą zostać wprowadzone tymczasowe zakazy grillowania ze względu na susze.

Biorąc pod uwagę, że ognisko uznawane jest za otwarty ogień, jego rozpalenie możliwe jest tylko w wyznaczonych lokalizacjach. Na szczęście w wielu lasach w Polsce znajdują się specjalne punkty z ławkami i paleniskami, w których możemy spokojnie usiąść i cieszyć się wspólnym biesiadowaniem, np. przy kiełbaskach. W niektórych lasach pracownicy zapewniają nawet materiały opałowe na polanach. Powinno się mieć jednak w zapasie wiązkę drewna lub paczkę węgla drzewnego – ze względu na ogromne zainteresowanie rozpalaniem ogniska lub grilla opału może po prostu zabraknąć. Pamiętajcie, że zbieranie drewna i łamanie gałęzi z lasu jest zabronione!

Innym ciekawym punktem na zorganizowanie ogniska lub grilla są plaże. Na większości plaż miejskich w Polsce bez obaw rozpalimy ogień – oczywiście w wyznaczonych do tego celu miejscach. Na wielu z nich znajdują się wybetonowane misy do palenia ognisk oraz grille zawieszone na łańcuchach. Dzięki temu na przyjęcie będziecie musieli zabrać ze sobą tylko opał, jedzenie i dobry humor. Decydując się natomiast na rozpalanie ogniska lub grilla w parku, koniecznie zajrzyjcie do regulaminu konkretnego terenu. Władze, tylko w niektórych miejscowościach pozwalają na tego typu rozrywkę.

2. Grill na balkonie czy ognisko na podwórku?

Balkon i taras stanowią integralną część mieszkania. Czy w związku z tym można rozpalić na nim grilla? Tak, jeśli w przepisach spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych nie występuje zapis o zakazie używania tego typu urządzeń. Mieszkając w bloku, musimy jednak pamiętać o ogólnym porządku publicznym, bezpieczeństwie wszystkich lokatorów i ciszy nocnej. Jeśli więc sąsiadowi przeszkadza unoszący się z naszego balkonu dym, a my nie chcemy narazić się na otrzymanie mandatu, warto pomyśleć o grillu elektrycznym – to alternatywne urządzenie jest zdecydowanie mniej ryzykowne, a potrawy na nim przyrządzone smakują niemal identycznie!

Grillować, a nawet rozpalić ognisko możemy także na własnym podwórku. Ta opcja jest dozwolona natomiast wyłącznie dla właścicieli działek. Spotkania przy ognisku powinny odbywać się w odległości 100 metrów od zabudowań, lasów oraz pól. Przed zorganizowaniem takiego spotkania warto wcześniej zapoznać się z regulaminem gmin. W niektórych miejscowościach, takich jak np. Pruszków czy Słupsk, zabronione jest rozpalanie ogniska na terenie działek. Osoby, które nie dostosują się do przepisów, mogą otrzymać mandat o wysokości nawet 500 złotych.

3. Pora pomyśleć o produktach!

Miejsce na ognisko lub grilla wybrane, a znajomi potwierdzili swoją obecność? W takim razie pora zastanowić się, co wrzucić na ruszt! Fani pieczonych potraw mają w czym wybierać – wraz z nadejściem wiosny i rozpoczęciem sezonu grillowego w większości sklepów można znaleźć wiele produktów na tego typu okazję. Oczywiście wśród nich od dawna królują kiełbaski, zarówno te zwykłe, jak i białe oraz z dodatkami. Na co warto zwrócić uwagę przed ich zakupem? – Kiełbasa na grilla lub ognisko nie powinna być zbyt tłusta, ani też za chuda. Najlepiej zdecydować się na produkty wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe – ich skład oraz odpowiednia ilość tłuszczu sprawią, że z łatwością przygotujemy je podczas spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu. Oprócz tradycyjnych kiełbas na grilla, w ladach sklepowych można znaleźć również kiełbasy białe, z dodatkiem cebuli, papryki lub pieczarek, a także kaszankę np. gryczaną. Charakterystyczny smak oraz aromat tych potraw uwydatni się jeszcze bardziej podczas pieczenia lub grillowania. Bardzo ważne jest również, aby przy wyborze produktów sprawdzić ich skład oraz kierować się dobrą jakością wykonania – tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor marketingu i sprzedaży firmy JBB Bałdyga.

Produkty na ognisko lub grilla powinny zostać wyjęte z lodówki min. 40 min przed przygotowaniem. Dzięki temu ich przyrządzenie zajmie nam o wiele mniej czasu. Należy także pamiętać o odpowiedniej technice pieczenia kiełbasek! Jeśli nadziewamy je na patyk, musimy zwracać uwagę na to, aby produkt znajdował się nad ogniem. Nie zapomnij także o obracaniu patyka, aby przysmaki równomiernie się upiekły.

 

Udanego biesiadowania!


Źródło : Consulting'n more

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
logo_baron_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł