Kawa naprawdę może pomóc ci żyć dłużej,
Picie każdej ilości kawy, czy to zwykłej, czy bezkofeinowej, może pomóc ci żyć dłużej, zgodnie z nowym badaniem W powszechnym badaniu wykorzystano dane od pół miliona osób Dodaj to do wielu korzyści zdrowotnych kawy, w tym do zwiększenia wydajności sportowej Do tej pory prawdopodobnie widziałeś wiele badań na temat kawy - tak wiele, że trudno jest wiedzieć, co jest prawdą w przypadku napoju z kofeiną i Twojego zdrowia.
Ale nowe badanie opublikowane w JAMA z pewnością są warte uwagi, biorąc pod uwagę jego samą wielkość próby. Naukowcy pobrali dane na temat pół miliona osób i odkryli, że picie praktycznie każdej ilości kawy wiąże się z dłuższym okresem życia. Według badań picie codziennej filiżanki kawy - czy to zwykłej, czy bezkofeinowej - może obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 8 procent. Picie od sześciu do siedmiu filiżanek dziennie może zmniejszyć ryzyko o 16 procent. Nawet przy ośmiu filiżankach lub więcej możesz zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 14 procent. "Nasze badanie dostarcza dalszych dowodów na to, że picie kawy może być częścią zdrowej diety ", powiedziała dr Erikka Loftfield, pracownik naukowy w National Cancer Institute i główny badacz badań. Jak wyjaśnił Time, zespół naukowców przeanalizował dane na temat około 500 000 osób z brytyjskiej kohorty Biobank. Uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące konsumpcji kawy oraz nawyków związanych z piciem i piciem oraz zdrowiem, począwszy od 2006 r., A kończąc na 2016 r. Z tych 500 000 osób 14 600 zmarło podczas 10-letniego okresu obserwacji badania. Stąd naukowcy byli w stanie określić związek między kawą i długowiecznością. Doszli do wniosku, że ich wyniki dają "dodatkowe poczucie pewności, że picie kawy może być częścią zdrowej diety" - ale jak zawsze więcej badań jest wciąż na horyzoncie. Loftfield powiedział Timeowi: "Nasze obecne rozumienie kawy i zdrowia opiera się przede wszystkim na wynikach badań obserwacyjnych ... Aby lepiej zrozumieć potencjalne mechanizmy biologiczne leżące u podstaw zaobserwowanych związków kawy z różnymi skutkami zdrowotnymi, potrzebne są dodatkowe badania." To nie jest jedyne badanie, które pokazuje pozytywne skutki zdrowotne kawy. W 2017 r. Naukowcy odkryli również, że spożywanie dobrych rzeczy może chronić przed zapaleniem związanym z wiekiem; inny stwierdził, że może nawet poprawić twoją wydajność sportową. Rok wcześniej badanie pokazało, że może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę - a to tylko mała próbka badań na ten temat. Pamiętajcie jednak, że wszystko z umiarem.
Men's Health
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk