Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu Yale, ograniczenie spożycia pokarmów zawierających tłuszcze trans, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu. Artykuł z wynikami badań opublikowano w czasopiśmie "JAMA Cardiology".
Eksperci doszli do podobnych wniosków po analizie statystyk dotyczących hospitalizacji pacjentów w USA. Okazało się, że w stanie Nowy Jork, gdzie populacja zmniejszyła stosowanie tłuszczów trans, w ciągu ostatnich trzech lat, liczba wezwań do służby pogotowia z powodu ataków serca i udarów, zmniejszyła się średnio o 6,2 procent (w porównaniu z sąsiednimi regionami).
W niektórych częściach Stanów Zjednoczonych, władze lokalne podejmują specjalne środki w celu ograniczenia spożycia tłuszczów trans przez ludność. W szczególności, z inicjatywy władz, w restauracjach i barach w niektórych dzielnicach Nowego Jorku, zmniejszyła się sprzedaż chipsów, krakersów, smażonych potraw i wypieków.
Eksperci uważają, że nawet niewielka ilość tłuszczów trans jest wystarczająca, aby wywołać rozwój chorób sercowo-naczyniowych. W 2019 roku oczekuje się, że Stany Zjednoczone zaostrzą przepisy dotyczące stosowania tłuszczów trans.