Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Oleje rafinowane. Czy rzeczywiście są niezdrowe?

olej

 

Światowe badania dowodzą, że spożywanie olejów rafinowanych inaczej zwanych olejami przemysłowymi nie ma dobrego wpływu na organizm człowieka, a działanie jest raczej niekorzystne.

Do głównych schorzeń, które powoduje nadmierne spożycie olejów przemysłowych zaliczyć należy: cukrzycę, otyłość i choroby serca, ale także zwyrodnienie plamki żółtej, choroby autoimmunologiczne i bezpłodność. Warto zwrócić też uwagę na to, że oleje rafinowane są szczególnie szkodliwe dla mózgu poprzez wysoki stosunek kwasów omega-6 do omega-3 zwiększa to możliwość depresji, lęków, osłabienia funkcji poznawczych i demencji. Tego rodzaju olejów nie powinniśmy stosować ze względu na “ewolucyjne niedopasowanie”. Takie niedopasowanie pomiędzy naszymi genami a współczesnym środowiskiem jest jednym z głównych czynników prowadzących do chorób przewlekłych, których pojawia się coraz więcej. Do XX wieku dieta człowieka nie zawierała przemysłowych olejów roślinnych, co powodowało mniejszą ilość chorób.

Oleje te powodują nieproporcjonalny stosunek kwasów tłuszczowych  omega-6 i omega-3 Dawniej utrzymywano, że prawidłowy stosunek wynosi 1:1. Obecnie nasze błędne nawyki żywieniowe powodują zachwianie tego balansu w zakresie 10:1, a w skrajnych przypadkach nawet 20:1.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejach przemysłowych są nietrwałe i łatwo utleniają się pod wpływem ciepła, światła i związków chemicznych dodawanych w procesie rafinacji. Narażone na te czynniki wytwarzają dwie szkodliwe substancje – tłuszcze trans i nadtlenki lipidów które powodują wiele chorób. Kwasy tłuszczowe zawarte w tych olejach są bardzo nietrwałe dlatego dodawane są do nich przeciwutleniacze, zaburzają one funkcjonowanie naszego układu hormonalnego, negatywnie wpływają też na odporność i mają działanie rakotwórcze. Powodują też alergie pokarmowe. Oleje takie pochodzą z roślin genetycznie modyfikowanych, a ponieważ nie ma wielu badań przeprowadzonych na roślinach GMO więc nie, ma pewności, że nie przyczynia się to do kolejnych szkód w organizmie. Oleje przemysłowe są wielokrotnie podgrzewane co sprawia, że stają się toksyczne, przyspiesza to powstawanie wolnych rodników, szkodzących naszemu DNA, białkom i lipidom.

Nie powinniśmy rezygnować ze spożywania olejów roślinnych  Wystarczy tylko zamienić oleje rafinowane na zimno-tłoczone. Oleje takie są dużo zdrowsze, ponieważ zawierają dużo więcej wartości odżywczych.

Magdalena Wróbel

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
gam_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł