Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Co może jeść diabetyk?

cukrzyk

 

Cukrzyca to nieuleczalna choroba, na którą choruje coraz więcej osób. Jest to bardzo poważna dolegliwość zdrowotna, która ogranicza nasze życie na wielu polach. Dzisiaj poruszę temat diety u cukrzyka. Co powinien jeść, by zachować poziom cukru na odpowiednim poziomie.

 

Dieta osoby chorującej na cukrzyce powinna być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana, tak by dostarczyć wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważna jest witamina D, która najczęściej pozyskiwana jest poprzez promienie słoneczne. Jeżeli chodzi o pozyskanie tej witaminy z żywności, to spożywać musimy: jaja, mięso, grzyby czy różnego rodzaju produkty mleczne. W tym miejscu muszę wspomnieć jeszcze o jednym ważnym, choć często zapominanym składniku, którym niebywale jest chrom – pozyskać możemy go podczas spożywania mięsa, orzechów, szczególnie brazylijskich, daktyli. Chrom usprawnia wszystkie procesy związane z przemianą węglowodanów. Jeżeli chodzi o spożywanie owoców, nie poleca się, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych bananów, winogrona. Posiadają one również bardzo wysoki indeks glikemiczny, który diametralnie podnosi poziom cukru we krwi. W diecie diabetyka powinny się znaleźć również warzywa i rośliny strączkowe. Powinni wzbogacić oni swoje posiłki w dania rybne, które dostarczają do ich organizmu kwasów omega-3 i omega-6. Dieta cukrzyka powinna być bogata w ziemniaki, fasolę, soczewicę i groch. Do swojego menu powinny dodawać również zbożowe produkty pełnoziarniste (kasze, pieczywo razowe). Chleb dla cukrzyka powinien być przygotowany głównie z mąki razowej lub żytniej. Potrawy powinny zawierać jak najmniej tłuszczów zwierzęcych, wśród których można wyróżnić smalec, słoninę, boczek – pamiętajmy wybierajmy tylko chude gatunki mięsa. Zaleca się aby jadłospis diabetyka był ubogi w masło, majonez, śmietanę, mleko, a bogaty w tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek). Jak powszechnie się mówi, że „cukier i sól to biała śmierć” i nie inaczej jest w tym przypadku. Spożywanie soli i cukru może przysporzyć diabetykowi sporo problemów. Wystrzegać się powinno również słodkich napojów gazowanych, soków, słodyczy czy miodu.

Potrawy, które wypełniają menu cukrzyka powinny być przygotowywane z wykorzystaniem jak najmniejszej ilości tłuszczu, powinny być smażone krótkotrwale, a najlepiej gdyby były one przygotowywane poprzez obróbkę termiczną typu gotowanie, duszenie czy gotowanie na parze.

Ciekawostką jest to, żeby nie przegotowywać warzyw, ryżu czy kasz, gdyż to powoduje, że indeks glikemiczny jest wyższy.

Owoce, które mogą występować w diecie cukrzyka to: agrest, ananas, arbuz, awokado, borówki, cytryny, grejpfruty, jeżyny, maliny, pomarańcze, porzeczki czy żurawina.

PAMIĘTAJ ! – nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla cukrzyka, gdyż każdy człowiek i każdy organizm jest inny w swym funkcjonowaniu. W skrajnych przypadkach może się zdarzyć, że niektóre produkty bezpieczne dla jednego cukrzyka mogą powodować wzrost indeksu glikemiczny u innego diabetyka i w takim przypadku, trzeba po prostu zrezygnować z tego produktu.

Mateusz Kołowrocki

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sp_klanad.jpg
Wyszukaj artykuł