Śląski sanepid niezadowolony z dzieci
Inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach przez ostatnie 3 lata przebadali 500 placówek oświatowych. Podstawowym zarzutem jest nieprawidłowe menu, które wynika z braku odgórnych norm żywieniowych. Posiłki na stołówkach są zbyt tłuste i ubogie w wartościowe węglowodany jak kasza czy ryż. Wyniki wykazały też niedobory witamin co oznacza, że posiłki są też ubogie w warzywa i owoce.
Najwięcej nieprawidłowości wykryto w szkołach podstawowych, ponad 50% z nich nie dba właściwie o uczniów. Przedszkola maja się ciut lepie, 40% placówek zaniedbuje jadłospis dzieci. Najlepiej na tym tle wypadły żłobki, z których 30% wykazuje nieznajomość norm żywieniowych.
Aby poprawić stan wyników, Śląski Inspektor Sanitarny tworzy program „Zdrowie na talerzu”.