Październik sezon na…
Nie tylko wiosna to okres jarzynowych nowalijek. Również jesień ma do zaoferowania najświeższe produkty sezonowe. Nie wszyscy uświadamiają sobie, że zdrowe jedzenie to również synchronizacja z kalendarzem upraw. Najbardziej wartościowe w przyrodzie jest to, co akurat wyszło z łona matki ziemi. Sezonowe warzywa i owoce są soczyste, świeże i zawierają jeszcze nie utlenione wartości odżywcze.
Październik to czas intensywnych zbiorów warzywnych. W polskich gospodarstwach rozpoczynają się zbiory buraków, dyni i patisona, które idealnie nadają się do przetworów. W okresie jesiennym wykopuje się najlepsze ziemniaki, marchew, kalarepy, cukinię, kapustę i rzodkiew. Podczas tego miesiąca można jeszcze zerwać świeże bakłażany, brokuły, jarmuż, rukolę, sałatę i szpinak. Jesienne zbiory to ostatnia w roku szansa na świeże owoce. W tym sezonie sadownicy polecają gruszki, jabłka, pigwę, śliwki oraz winogrona.