Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Październik sezon na…

Nie tylko wiosna to okres jarzynowych nowalijek. Również jesień ma do zaoferowania najświeższe produkty sezonowe. Nie wszyscy uświadamiają sobie, że zdrowe jedzenie to również synchronizacja z kalendarzem upraw. Najbardziej wartościowe w przyrodzie jest to, co akurat wyszło z łona matki ziemi. Sezonowe warzywa i owoce są soczyste, świeże i zawierają jeszcze nie utlenione wartości odżywcze.

Październik to czas intensywnych zbiorów warzywnych. W polskich gospodarstwach rozpoczynają się zbiory buraków, dyni i patisona, które idealnie nadają się do przetworów. W okresie jesiennym wykopuje się najlepsze ziemniaki, marchew, kalarepy, cukinię, kapustę i rzodkiew. Podczas tego miesiąca można jeszcze zerwać świeże bakłażany, brokuły, jarmuż, rukolę, sałatę i szpinak. Jesienne zbiory to ostatnia w roku szansa na świeże owoce. W tym sezonie sadownicy polecają gruszki, jabłka, pigwę, śliwki oraz winogrona.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
gam_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł