JAK KORZYSTAĆ Z TESTÓW I GLUKOMETRÓW?
1) Najważniejsza jest samokontrola i regularność.
2) Pomiar musi być przeprowadzony tak, aby otrzymać wiarygodny wynik – konieczne jest przestrzeganie zaleceń podanych przez producenta w ulotce informacyjnej. Sprawdzona marka testu i właściwy termin ważności zagwarantują nam pewność pomiaru.
3) Przed badaniem należy umyć ręce (najlepiej w ciepłej wodzie, co poprawia krążenie krwi i ułatwia uzyskanie kropli krwi) i dokładnie wysuszyć.
4) Najlepiej jest nakłuć boczną powierzchnię opuszki palca jednorazowym lancetem.
5) Lekko uciskając należy wycisnąć odpowiednią kroplę; jeżeli mamy kłopot z jej uzyskaniem, masujemy palec powyżej miejsca ukłucia, opuszczamy rękę. Nie uciskamy mocno samej opuszki palca!
6) Kroplę krwi nanosimy na pasek raz, nie rozsmarowujemy krwi po powierzchni pola testowego, nie dodajemy krwi. Kropla powinna pokryć całe pole testowe paska.
7) Szybkość reakcji zależy od temperatury – jeżeli paski przechowywane były w chłodnym miejscu, należy je przed badaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
8) Puszka z paskami powinna być szczelnie zamknięta. Dostęp światła i wilgoci zawartej w powietrzu powoduje utratę własności. Po wyciągnięciu jednego paska natychmiast zamykamy opakowanie. Jeżeli pasek znajdował się poza puszką przez kilkanaście minut należy go wyrzucić i wyjąć nowy tuz przed wykonaniem badania.
9) Każdy wynik pomiaru powinien być zanotowany wraz z datą i godziną pomiaru.
10) Każdy wynik powinien być właściwie zinterpretowany (czy pasuje do sytuacji, samopoczucia), a reakcja pacjenta odpowiednia.
11) Do każdego rodzaju testów należy użyć dopasowanych materiałów i serii pasków.