Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Gorzki problem z cukrem

Cukrzyca - zwana epicko „epidemią XXI wieku” w swoim przydomku łączy ogrom problemu ze skala jaką dziś osiąga. W Polsce z cukrowym problemem boryka się 5 milionów ludzi – to tyle samo, ile codziennie słucha przynajmniej jednej stacji radiowej.

Wiele osób, które nie są świadome przyczyn współczesnej choroby uważa, że cukrzyk to osoba otyła, która swoim nieposkromionym umiłowaniem do słodyczy sama doprowadziła się do choroby. Pierwszy błąd i stereotyp do obalenia.

Cukrzyca to stan, w którym organizm nie może utrzymać stałego poziomu cukru we krwi. Każdy produkt spożywczy zawiera jego odpowiednią dla siebie ilość. W układzie pokarmowym cukier jest trawiony do poziomu glukozy. Trzustka powinna produkować insulinę, która zamienia glukozę w energię. Problem pojawia się, gdy organizm nie potrafi dokonać tej zamiany. Dochodzi do podwyższenia poziomu cukru zwanego glikemią. Aby sobie z tym właściwie poradzić należy rozpoznać jaki typ cukrzycy koliduje z właściwym zagospodarowaniem cukru.

Faktycznie najbardziej narażone na zachorowanie są osoby otyłe, po 40. roku życia czy z nadciśnieniem tętniczym. Jednak spora część chorych obciążona jest genetycznie lub posiada  efekt „pociągowy”. Zdarza się że cukrzyca jest pourazowym efektem stresu.

TABELA WYMIENNIKÓW WĘGLOWODANOWYCH

CODZIENNOŚĆ DIABETYKA



Typ 1 to cukrzyca, przy której organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości insuliny albo nie produkuje jej w ogóle. Takie osoby muszą przyjmować raz dziennie zastrzyk insulinowy, który uzupełnia niedobory organizmu.

Typ 2 to cukrzycy, których trzustka produkuje insulinę, ale nie umie wykorzystać jej do trawienia glukozy. Jest to tak zwana „insulinoodporność”, która występuje u 9 na 10 chorych. Trudniej nad nią panować. Chorzy przyjmują tabletki oraz insulinę. Najważniejsze dla nich jednak jest odpowiednie regulowanie cukru z dietą i sportem. Trzeba też dostosowywać posiłki do fazy choroby, ponieważ cukrzyca typu 2 ma zmienny przebieg.

Cukrzycy nie da się wyleczyć, ale można z nią żyć!

Uregulowanie poziomu cukru jest niemalże w całości uzależnione od diety. Nie oznacza to jednak odchudzania ani głodzenia się tylko dostosowanie pożywienia do naszych potrzeb i  nabranie prawidłowych nawyków żywieniowych. Zdrowa żywność przyczyni się do lepszej kontroli poziomu cukru we krwi i zmniejszy ryzyko powikłań. Chory nie musi i nie powinien rezygnować ze swoich kulinarnych przyjemności. Ważne jednak, by miał świadomość, tego które produkty są dla niego lepsze, a co mu szkodzi.

Mając odpowiednią wiedzę żywieniową, będzie mógł dostosować swój jadłospis i wygrywać z chorobą. Menu musi być zróżnicowane i ułożone z 5-6 posiłków, które rozdzielają 3 godzinne odstępy czasowe. Należy wystrzegać się soli, wyeliminować cukier, mocno ograniczyć alkohol. Należy pić 1-2 litrów wody dziennie, również pod postacią ziołowej lub zielonej herbaty. Odradza się picie kawy i czarnej herbaty, ponieważ napoje z kofeiną i teiną pobudzają pracę trzustki, która chory powinien stymulować.

Konieczne jest zapoznani się z indeksem glikemicznym. Jest to spis produktów spożywczych uporządkowanych w zależności od szybkości podnoszenia poziomu cukru we krwi. Każdy cukrzyk powinien zaopatrzyć się w tabele indeksów glikemicznych. Są one bezpłatnie do pobrania w Internecie. Powinien posiadać je także lekarz.

Wyróżnia się grupy pokarmów:

  1. Węglowodany – składają się na nie skrobia i cukry proste. To właśnie one podnoszą najmocniej poziom glukozy. Nie wszystkie węglowodany zamienią się z glukozę w ten sam sposób. Cukrzykom poleca się płatki owsiane, chleb otrębowy, pumpernikiel, makaron razowy gotowany al dente.
  2. Białka – to ważny składnik budulcowy organizmu. Warto dbać o jego bogactwo w diecie, ponieważ zapewniają uczucie sytości i niski cukier. Diabetykom poleca się fasole, produkty sojowe oraz nabiał z niską zawartością tłuszczów mlecznych i innych dodatków. Wskazane jest też chude mięso oraz ryby przygotowywane bez tłuszczu.
  3. Tłuszcze – ich dzienna porcja nie powinna przekraczać 30% w stosunku do innych spożytych w ciągu doby pokarmów. Radzi się diabetykom rezygnować z nich lub wybierać tłuszcze roślinne jak oliwa z oliwek, z pestek winogron czy masło słonecznikowe. Nie należy zapominać, iż nabiał, mięsa oraz nasiona również zawierają tłuszcze i substancje oleiste.
  4. Owoce – cukrzycy muszą z nimi uważać. Są one bardzo zdrowe ale zawierają sporo cukru owocowego – fruktozy. W bardzo ograniczonych ilościach dozwolone są śliwki, jabłka, cytrusy, brzoskwinie, wiśnie i truskawki – i tylko w postaci świeżej. Zabronione są słodzone soki owocowe, owoce w syropie oraz banany, arbuzy, melony, suszone daktyle, rodzynki, melon i winogrona.
  5. Warzywa – są wielkim sprzymierzeńcem diabetyków, ponieważ obniżają poziom cukru, wszystkie w postaci surowej. Zabronione są gotowane marchewki i buraki, ziemniaki, rzepa, kukurydza i dynia. Poleca się warzywa strączkowe
 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł