Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Diabetyczne Menu

Posiłek diabetyka powinien składać się z trzech podstawowych elementów: węglowodanów,  białek i tłuszczów. Dzięki różnorodności produktów dostarczana jest do organizmu zbilansowana energia. Wynika to z tego, że węglowodany, białka i tłuszcze mają różny czas wchłaniania cukry. Pierwsza pożywka cukrowa to produkty mączne. Następnie energii dodają białka, a po nich tłuszcze, które rozkładają się najwolniej. Produkty z grupy warzywnej i owocowej to dodatki, które są obojętne glikemicznie. Dodatek pomidora, ogórka czy sałaty nie zmienia wskaźnika glikemicznego posiłku, lecz powoduje uczucie sytości.

Najprostsze posiłki dla cukrzyków to przykładowo:

Śniadanie:

  • Kawa zbożowa, płatki owsiane, jogurt naturalny, łyżka pestek dyni, świeże owoce
  • Sok pomarańczowy (ręcznie wyciskany), bułka żytnia z masłem, parówka drobiowa, pomidor z cebulką
  • Zielona herbata, pumpernikiel, twarożek z ziołami, rzodkiewki

Drugie śniadanie:

  • Chleb razowy, jajko na twardo, warzywa
  • Pieczywo orkiszowe, chuda wędlina, masło, pomidor, sałata
  • Maślanka naturalna, dietetyczne ciasteczka owsiane, jabłko

Obiad:

  • Kasza, chude mięso w sosie własnym, surówka przyprawiona oliwą z oliwek i ziołami
  • Fasolka po bretońsku z chudą kiełbaską
  • Zupa jarzynowa na białym mięsie z makaronem al dente

Deser:

  • Musy owocowe lub koktajle
  • Jogurt naturalny z orzechami i gorzka czekoladą
  • Pieczone jabłka lub grapefruity

Kolacja:

  • Kasza jęczmienna, indyk z pieczarkami na sałacie lodowej
  • Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli, chrupkie pieczywo
  • Zapiekanka z makaronu razowego ze szpinakiem i fetą


Izabela Hubala

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł