Diabetyczne Menu
Posiłek diabetyka powinien składać się z trzech podstawowych elementów: węglowodanów, białek i tłuszczów. Dzięki różnorodności produktów dostarczana jest do organizmu zbilansowana energia. Wynika to z tego, że węglowodany, białka i tłuszcze mają różny czas wchłaniania cukry. Pierwsza pożywka cukrowa to produkty mączne. Następnie energii dodają białka, a po nich tłuszcze, które rozkładają się najwolniej. Produkty z grupy warzywnej i owocowej to dodatki, które są obojętne glikemicznie. Dodatek pomidora, ogórka czy sałaty nie zmienia wskaźnika glikemicznego posiłku, lecz powoduje uczucie sytości.
Najprostsze posiłki dla cukrzyków to przykładowo:
Śniadanie:
- Kawa zbożowa, płatki owsiane, jogurt naturalny, łyżka pestek dyni, świeże owoce
- Sok pomarańczowy (ręcznie wyciskany), bułka żytnia z masłem, parówka drobiowa, pomidor z cebulką
- Zielona herbata, pumpernikiel, twarożek z ziołami, rzodkiewki
Drugie śniadanie:
- Chleb razowy, jajko na twardo, warzywa
- Pieczywo orkiszowe, chuda wędlina, masło, pomidor, sałata
- Maślanka naturalna, dietetyczne ciasteczka owsiane, jabłko
Obiad:
- Kasza, chude mięso w sosie własnym, surówka przyprawiona oliwą z oliwek i ziołami
- Fasolka po bretońsku z chudą kiełbaską
- Zupa jarzynowa na białym mięsie z makaronem al dente
Deser:
- Musy owocowe lub koktajle
- Jogurt naturalny z orzechami i gorzka czekoladą
- Pieczone jabłka lub grapefruity
Kolacja:
- Kasza jęczmienna, indyk z pieczarkami na sałacie lodowej
- Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli, chrupkie pieczywo
- Zapiekanka z makaronu razowego ze szpinakiem i fetą
Izabela Hubala