Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Nie jedzmy chemii !

„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, ile kosztujesz, aż się zepsujesz”. Zacytowane słowa są znane i bardzo aktualne. Nabierają one nowego znaczenia, gdy skupimy uwagę na słodyczach tak chętnie przez nas zjadanych. Powszechnie informuje się o szkodliwości cukierków, czekolady itp. łakoci na uzębienie. Tym razem nie będzie kolejnych wiadomości dotyczących próchnicy. Moim zadaniem jest zwrócenie uwagi wszystkich smakoszy chipsów, lizaków, i innych smakołyków na chemiczne dodatki powszechnie występujące w ulubionych produktach, ukrywających się pod symbolem E lub obco brzmiącymi nazwami chemicznymi, które po dostaniu się do organizmu człowieka wywołują choroby lub nasilają problemy zdrowotne.

 


Nie mam zamiaru nikogo straszyć. Chcę jedynie uświadomić wszystkim czytelnikom tego tekstu istnienie związków między spożywaniem lubianych przysmaków a kłopotami ze zdrowiem. Ponieważ lista wszystkich dodatków chemicznych, dodawanych do artykułów spożywczych jest bardzo długa, wybrałam tylko niektóre. Skupiłam się na produktach chętnie zjadanych przez dzieci i młodzież, wskazując na występujące w nich chemiczne ulepszacze oraz choroby, przez nie wywoływane.

W chipsach smakowych możemy spotkać następujące dodatki chemiczne:
E 635 (rybonukleotyd disodowy) wywołuje m.in. astmę, nadpobudliwość, zmiany nastroju.
E 634 (rybonukleotyd wapnia) wywołuje astmę, nadpobudliwość, opuchliznę warg, języka.
E 154 (brąz FK) wywołuje m.in. astmę, reakcje alergiczne.

W gumie do żucia występują:
E 950 (acesulfam) wywołujący nowotwory.
E 951 (aspartam – popularny słodzik) wywołujący bóle głowy, astmę, nadpobudliwość, agresję i inne niepokojące objawy chorobowe.
E 213 (benzoesan wapnia) wywołujący astmę i problemy z zachowaniem.
E 320 (butylohydroksyanizol) wywołujący senność, katar sienny, ból głowy, zmęczenie, astmę, nowotwory.
E 321 (butylohydroksytoluen) wywołujący zmęczenie, astmę, agresywne zachowanie.
E 900 (dimetylopolisiloksan) wywołujący nadwrażliwość, nudności, biegunkę.
E 414 (guma arabska) wywołująca astmę, wysypki, katar sienny.

W cukierkach znajdują się:
E 122 (azorubina), która powoduje bóle głowy, astmę, nadpobudliwość.
E 171 (dwutlenek tytanu), który powoduje podrażnienia skóry.
E 216 (ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego), który powoduje astmę, alergię.
E 132 (indygotyna), która powoduje astmę, reakcje alergiczne, nadpobudliwość.
E 280 (kwas propionowy), który powoduje bóle głowy, podrażnienie skóry.
E 421 (mannitol), który powoduje nadpobudliwość, mdłości, podrażnienie żołądka.
E 281 (propionian sodu), który powoduje trudności w nauce, astmę, bóle głowy, podrażnienie żołądka, problemy z poprawnym zachowaniem się.

W lizakach można znaleźć:
E 425 (guma konjac) powodująca bóle brzucha, biegunkę, inne problemy żołądkowe.
E 420 (sorbitol) powodujący dolegliwości żołądkowo-jelitowe, choroby oczu.


W lodach spotykamy:
E 405 (alginian glikolu propylenowego), który wywołuje reakcje alergiczne.
E 214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego), który wywołuje astmę, reakcje alergiczne, swędzenie skóry.
E 465 (etylometyloceloloza), która wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, problemy z trawieniem.
E 416 (guma karaya), która wywołuje m.in. astmę, podrażnienie żołądka, katar sienny.
E 210 (kwas benzoesowy), który wywołuje astmę, nadpobudliwość.

W maśle orzechowym można znaleźć:
E 310 (galusan propylu) powodujący astmę, podrażnienie żołądka.

W czekoladzie spotyka się:
E 1520 (glikol 1,2-propylenowy), który jest toksyczny dla układu oddechowego, nerwowego i odpornościowego.
E 150d (karmel amoniakalno-siarczynowy), który przyczynia się do nadpobudliwości, problemów żołądkowo-jelitowych.
E 150c (karmel amoniakalny), powodujący nadpobudliwość.
E 282 (propionian wapnia), powodujący rozdrażnienie, astmę, zmęczenie, bóle głowy, trudności w nauce, agresję, podrażnienie żołądka.
E 202 (sorbinian potasu), powodujący reakcje alergiczne, astmę, nadpobudliwość.
E 553b (talk; uwodniony krzemian magnezu), powodujący problemy żołądkowe, kaszel, wymioty, nowotwory.
E 527 (wodorotlenek amonu), powodujący podrażnienia oczu, niszczenie włosów.

W ptasim mleczku znajduje się:
E 161g (kantaksantyna) wywołująca odbarwienia skóry, nawracające pokrzywki, wrażliwość na światło, „kurzą ślepotę”.

W napojach typu cola występują:
E 150a (karmel prosty) powodujący dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
E 104 (żółcień chinolinowa) powodująca astmę, nadpobudliwość.
E 102 (tartrazyna) powodująca m.in. astmę, bóle głowy, trudności w nauce, agresywność.
E 385 (EDTA wapniowo-disodowy) powodujący dolegliwości jelitowe, uszkodzenia nerek, wątroby, bolesne skurcze mięśni.
E 203 (sorbinian wapnia) powodujący astmę, reakcje alergiczne, nadpobudliwość.

Dobrze byłoby, aby dzieci zaczęły dbać o swoje zdrowie już w momencie kupowania ulubionych słodyczy, zwracając uwagę na występujące w nich ulepszacze chemiczne. W tym miejscu pragnę zachęcić wszystkich czytelników do zabawy w poszukiwacza chemicznych konserwantów żywności. Ma ona podwójny cel. Po pierwsze - odnalezienie podanych przeze mnie substancji chemicznych w słodyczach. Po drugie - odnalezienie artykułów spożywczych, w których nie ma powyższych dodatków chemicznych. Osoba, która znajdzie największą liczbę słodyczy bezpiecznych dla zdrowia, otrzyma ode mnie nagrodę specjalną. Wszystkim poszukiwaczom i detektywom życzę powodzenia. E.A.

P.S. Informacje o dodatkach chemicznych zostały zaczerpnięte z książki Billa Stathama pt.: „E 213. Tabele dodatków i składników, czyli co jesz i czym się smarujesz”.

Ewa Albińska

 

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
logo_baron_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł