Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Zdrowie tkwi w kolorze

Lekarze podzielili owoce i warzywa na 5 podstawowych grup kolorystycznych, z których każda posiada odrębne właściwości prozdrowotne.

  • ZIELONY – sałata, rzeżucha, kiwi, brokuły to witaminy A, B, C i E w czystej postaci;
  • BIAŁY – czosnek, cebula, kalafior to źródło właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych;
  • CZERWONY - pomidory, czereśnie, wiśnie, truskawki, papryka czerwoną, buraki to bogactwo potasu i likopenu – antyutleniacza obniżającego cholesterol;
  • POMARAŃCZOWY – marchewki, dynie, cytrusy są bogate w beta karoten i witaminę A;
  • NIEBIESKI – śliwki i borówki to nasi pomocnicy w walce z zapaleniami układu pokarmowego i moczowego.
 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sp_klanad.jpg
Wyszukaj artykuł