Jak czytać etykiety?
Lista składników i tabela wartości odżywczych to najczęściej mylone elementy oznakowania produktów spożywczych. Wyjaśniamy różnicę. Etykieta to dla konsumenta główne źródło informacji o produkcie. Szczególnie ważną rolę pełnią oznakowania na produktach spożywczych, ponieważ wyroby te stanowią dla nas źródło energii i różnorodnych, cennych składników odżywczych, jakie należy spożywać w odpowiednich ilościach i proporcjach każdego dnia. Warto więc mieć świadomość, jakie informacje powinny się znaleźć na opakowaniu produktu spożywczego, a także umieć odróżnić od siebie te najczęściej mylone, czyli tabelę wartości odżywczych od listy składników produktu, bo przecież od świadomego zakupu zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Co warto wiedzieć o akromegalii - zmiany wyglądu mogą świadczyć o groźnej chorobie
Akromegalia to choroba, która prowadzi do powiększenia dłoni, stóp, twarzy, serca oraz wątroby. Mimo, że objawy są widoczne na pierwszy rzut oka, pacjenci czekają na właściwą diagnozę nawet
Psychodietetyka
Otyłość uśmierca rocznie 2,5 mln osób na świecie jednak problemy związane z zaburzeniami odżywiania rosną lawinowo. Na temat przyczyn i skutków otyłości napisano już wiele, przeprowadzono wiele kampanii, zaangażowano olbrzymie środki finansowe. Jednak problem otyłości ma wciąż tendencję narastającą. Wydaje się więc więc, że problem , jest o wiele bardziej skomplikowany, niżby wymagała zmiana planu dietetycznego, ustalona przez najlepszego i najdroższego dietetyka w mieście.
Czerniak najbardziej niebezpiecznym nowotworem skóry.
Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów w 2010 roku czerniaka rozpoznano u 1200 mężczyzn i 1350 kobiet, a z jego powodu zmarło w Polsce 1191 osób. Śmiertelność
Wskazówki żywieniowe dla młodych sportowców
Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży to najlepszy sposób wsparcia ich prawidłowego rozwoju. Jednak, aby w pełni wykorzystać ich sportowy potencjał niezbędne jest połączenie pasji do sportu z dbałością o odpowiednio zbilansowaną dietę. Jaki zatem powinien być jadłospis młodych sportowców? Na co zwracać uwagę i czego unikać, aby w pełni wykorzystać wszystkie siły witalne drzemiące w młodym organizmie? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Oczywiste?!
Wydaje się, że o oczach wiemy wystarczająco dużo. Jednak poza niezbędną funkcją widzenia mają wiele innych, fascynujących właściwości i sekretów, z których nie zdajemy sobie sprawy. Sprawdź 4 najciekawsze informacje, których nie wiemy o naszych oczach.
Rodzice, porozmawiajmy o PNO!
Eksperci podkreślają, że brak świadomości objawów pierwotnych niedoborów odporności (PNO) nadal pozostaje poważnym problemem prowadzącym do znacznego opóźnienia rozpoznania choroby, a w konsekwencji powstania powikłań i przewlekłych zmian w organizmie dziecka. Zbliżają się wakacje, kiedy będziemy spędzać więcej czasu razem, dlatego warto przybliżyć najważniejsze fakty o tej chorobie oraz rozbudzić czujność rodziców w kierunku tzw. sygnałów ostrzegawczych.
|