MĘŻCZYŹNI POSZUKUJĄ W KUCHNI INSPIRUJĄCYCH, KULINARNYCH POMYSŁÓW
Mężczyźni coraz częściej odnajdują w kuchni już nie tylko smak gotowych dań, ale pasję i przyjemność w gotowaniu. Do lamusa odchodzi stereotyp mężczyzny stroniącego od nowości i stawiającego na wciąż te same, dobrze znane potrawy. Wielu panów poszukuje inspiracji oraz pomysłów na dania bardziej różnorodne, czasem z niecodziennymi, zaskakującymi dodatkami. 32% respondentów deklaruje nawet, że mężczyźni radzą sobie w kuchni lepiej od kobiet. Radość sprawia im zarówno sam proces gotowania, jak i świadomość, że potrawa zyskała uznanie w oczach ukochanej, rodziny czy znajomych. W codziennym zabieganiu wielu z nich ceni sobie, gdy prostota przygotowania łączy się z możliwością uzyskania wyjątkowego efektu kulinarnego.
Panowie coraz chętniej przejmują rolę kulinarnych maestro i z przyjemnością przebywają w kuchniach, nie tylko restauracyjnych jako ich szefowie, ale również w domowych. Gotowanie jest obecnie nie tylko popularne, ale po prostu męskie. Gotują zarówno single dla przyjaciół, zakochani dla swoich wybranek, jak i ojcowie dla rodzin. Okazji nie brakuje i właściwie każdy dzień może stać się kulinarną przygodą, a kuchnia terytorium dającym mężczyznom możliwość sprawdzenia i wykazania się oraz okazania troski najbliższym – gdzie tata może zwycięsko pokonać niechęć małego niejadka przygotowując kolorową, zaskakującą potrawę, a zakochany trafić przez żołądek do serca kobiety. Kiedy w drzwiach pojawiają się niespodziewani goście, kuchnia staje się torem wyścigowym, a panowie konstruują dania proste i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie efektowne. Jest także miejscem, gdzie mężczyźni mogą wypróbować wiele najnowszych gadżetów, co jest dla nich istotnym argumentem.
23% badanych przez Ogólnopolski Instytut Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella zadeklarowało, że według nich panowie w kuchni przejawiają odwagę w eksperymentowaniu z nowymi recepturami. Mężczyźni w kuchni czują się więc coraz bardziej swobodnie, pewnie i po prostu dobrze. Prawdziwi odkrywcy szukający wciąż nowych inspiracji. Kuchnia to dla nich pole do przeprowadzania eksperymentów kulinarnych z różnorodnymi, zaskakującymi smakami. Mogą je przeprowadzać właściwie bez końca i wciąż uzyskiwać pyszne, pożądane rezultaty.
Tysiące inspiracji dla każdego mężczyzny
Przystawki, dania główne, sałatki, a nawet deserowe dania na słodko – naprawdę szerokie pole do popisu daje makaron. Bogactwo makaronowych kształtów przyprawić może o zawrót głowy - od cieniutkich nitek, przez klasyczne spaghetti i eleganckie pappardelle, aż po zakręcone świderki, muszelki czy płaty wykwintnej lasagne. Nie sposób wymienić wszystkie rodzaje. Jego dodatkowa zaleta to także fakt, że jest prosty i szybki w przygotowaniu, a ponadto można go łączyć z najróżniejszymi dodatkami, uzyskując niebanalny smak gotowej potrawy.
Trzeba wybrać odpowiedni produkt, a następnie odpowiednio go przygotować. Po ugotowaniu powinien pozostać należycie twardy, doskonale sprężysty, nie sklejać się i zachować swój piękny kolor. Dobry produkt będzie też doskonale smakował i apetycznie prezentował się na talerzu.
Makarony Lubella oferują bogactwo kształtów inspirujących do tworzenia najróżniejszych makaronowych potraw. Powstają z najwyższej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są twarde, doskonale sprężyste i nie sklejają się po ugotowaniu. Idealnie nadają się zarówno do dań głównych, zup, jak i sałatek.
KUCHENNE TRIKI
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwa męskie dania: Diabelskie Pappardelle idealne na kolację we dwoje oraz Spaghetti z chorizo, którego z pewnością chętnie spróbuje cała rodzina. Jak pokazało wspomniane badanie, 30% respondentów kojarzy męską kuchnię z ostrymi przyprawami. Ekspert radzi jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, które często stosuje się do potraw z makaronem oraz – dodatkowo – jak zredukować alkohol w potrawach.
– Suche przyprawy, takie jak papryka, liść laurowy, oregano i wszystkie inne zioła mogą nadać potrawom jeszcze bardziej intensywny aromat oraz wydobyć z nich pełnię smaku. Przed dosypaniem ich do dania, albo przed zrobieniem sosu prażymy je przez ok.1-2 minuty na suchej, teflonowej patelni, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej intensywne – radzi Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny.
Kucharz podpowiada, jak zredukować alkohol w potrawach – Aby odparować alkohol z potraw w warunkach domowych wystarczy zagotować go na dużym ogniu, aż do uzyskania gęstości syropu. W ten sposób następuje tzw. redukcja. Oznacza to, że alkohol się wytrąca, a pozostają same aromaty. Redukcję alkoholu przeprowadzamy, zanim dodamy do sosu inne składniki.
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk