Tak dla Zdrowia logo

Partnerzy społecznej kampanii Tak Dla Zdrowia

Cała prawda o cynamonie

 

Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw, dodawaną do ciast, kawy czy gorącej czekolady. Jednak za tym, aby korzystać z niej częściej świadczy nie tylko jej wyjątkowy smak. Cynamon, w odpowiednich ilościach, wpływa doskonale na zdrowie uzupełniając poziom wapna, błonnika, żelaza oraz manganu.

 

Oto inne powody, dla których warto dodawać go do deserów i przekąsek.


Cynamon to doskonały składnik diety dla wszystkich uczniów. Wpływa korzystnie na pracę mózgu, zwiększając działanie procesów kognitywnych. Wspomaga pamięć, ułatwia koncentrację oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Mała dawka działa uspokajająco, chroni przed bólami głowy. Wystarczy dodać odrobinę cynamonu do porannej kawy lub napoju i wypróbować jego działanie.


Przyprawa usprawnia także działanie serca i układu pokarmowego. Według badań, cynamon redukuje negatywne efekty spożywania dużej ilości tłustych posiłków. W pewnym stopniu zapobiega on niestrawności oraz bólom żołądka, do tego łagodzi objawy związane z zespołem jelita drażliwego.


Dużo mówi się o produktach, które mają "cudotwórcze" działanie na naszą skórę. Z dużą pomocą przychodzi właśnie cynamon, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom redukującym swędzenie oraz zaczerwienienie skóry. Ponadto, może on być pewno pomocą w zwalczaniu trądziku. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom związanym z ciepłem, cynamon daje ulgę w przypadku bólu stawów i mięśni. Połączony ze zdrową dietą oraz regularnymi ćwiczeniami, może pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Pomaga zwiększyć metabolizm i regulować poziom cukru we krwi.


 

Warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób wiele składników, które spożywamy na co dzień, może wpływać na nasze zdrowie. Możemy wziąć pod uwagę dodanie cynamonu do jogurtu, kawy lub zupy warzywnej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje dodawanych składników. W nadmiarze, tak jak każdy inny element diety, mogą powodować zupełnie przeciwne skutki.

 


http://columnamedica.pl/


 


wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama
Partnerzy
sln_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł