Przepisy na grilla od Kotlin
Słupek rtęci na termometrach już od kilku tygodni znacznie przekracza dwadzieścia stopni! Oznacza to, że rozpoczął się ulubiony przez Polaków sezon. Sezon grillowania! Dziś przedstawimy Państwu Kilka przepisów na potrawy z Grilla, które przygotowała firma Kotlin.
Informacja prasowa
Burgery drobiowe fit z botwinką
Składniki (6-8 porcji)
· 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
· 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
· 5 ząbków czosnku
· 1 duża czerwona cebula
· 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
· 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
· 1 łyżka soku z cytryny
· 1 jajko
· 2 łyżki otrąb owsianych
· nasiona sezamu
· sól, pieprz
Dodatki:
· ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
· bułki (np. na żytnim zakwasie)
· sałata
· zielone ogórki
· czerwona cebula
· koperek
· ocet balsamiczny (2 łyżki)
· miód (1 łyżka)
· olej
· dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki
Sposób przygotowania:
1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.
Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem i ketchupem Kotlin Extra Hot Z piekła rodem
Składniki:
· młody kalafior - 2 duże główki
· roztopione masło klarowane - 6 łyżek
· olej rzepakowy - 2 łyżki
· sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia - po 1 łyżeczce
· parmezan - około 40 g
· ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem - do podania
Sposób przygotowania:
1. Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
2. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.
3. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
4. Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.
Ketchup Squad Kotlin:
· Ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii – BEZmiar pomidorowości BEZ wyrzutów sumienia, butelka PET, 450 g, ok. 4,20 zł
· Ketchup Kotlin Extra Hot z Piekła Rodem – BEZkompromisowo pikantny, BEZpruderyjnie ostry, butelka PET, 450 g, ok. 4,20 zł
· Ketchup Kotlin Łagodny – BEZmiar pomidorowości i BEZkonkurencyjny smak – butelka PET, 450 g, ok. 4,20 zł
· Ketchup Kotlin Pikantny – BEZwarunkowo uzależniający, BEZkarnie ostry – butelka PET, 450 g, ok. 4,20 zł
· Ketchup Kotlin Premium Łagodny i Pikantny – BEZwstydnie kusi smakiem BEZ octu – szklana butelka 280 g, ok. 4,50 zł.
Źródło PR HUB
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk