Przeciętny brytyjski nastolatek pomiędzy 11. a 18. rokiem życia w ciągu roku wypija średnio całą wannę słodzonych napojów gazowanych - wynika z ustaleń naukowców z Cancer Research UK.
Dzięki blokowaniu działania cząsteczek PD-1 oraz PD-L1 leukocyty pacjentów z sepsą odzyskują zdolność zwalczania bakterii – informuje „Journal of Leukocyte Biology”.
Prototyp zminiaturyzowanego robota do operacji zaćmy stworzony przez firmę Cambridge Consultants umożliwia operowanie ze znacznie większą niż dotychczas precyzją. W przyszłości umożliwi przeprowadzanie operacji uważanych aktualnie za niemożliwe – twierdzą twórcy robota.
Bycie członkiem partii politycznej, grupy wolontariackiej, straży sąsiedzkiej, bądź innej lokalnej społeczności jest związane z lepszym funkcjonowaniem poznawczym w okresie późnej dorosłości – zawiadamia „BMC Psychology”.
Zachorowalność z powodu depresji stale się zwiększa, w latach 2008-2015 liczba sprzedawanych w naszym kraju opakowań antydepresantów wzrosła o prawie jedną trzecią. Każdego miesiąca leki te kupuje już 1,5 mln Polaków.
Przetworzone jedzenie bogate w substancję wzmacniającą smak – glutaminian sodu, a także wędliny konserwowane azotanami, mogą pobudzać migrenowe bóle głowy – wynika z analizy, którą publikuje pismo „Headache: The Journal of Head and Face Pain”.
Zawarta w niektórych psychoaktywnych grzybach psylocybina może łagodzić cierpienia osób z chorobą nowotworową i poprawiać ich samopoczucie - informuje „Journal of Psychopharmacology.”