8 listopada Dzień Zdrowego Śniadania
Już po raz drugi obchodzimy Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Jak podkreślają specjaliści z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej, spowolnienia koncentracji i problemów z nauką. Niepokojące są jednak badania, które pokazują, że ciągle rośnie odsetek dzieci i nastolatków, które nie jedzą śniadań. co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. Im starsi uczniowie, tym odsetek dzieci niejedzących śniadań jest wyższy.
Przykłady dobrego śniadania:
- miseczka płatków z mlekiem (płatki owsiane lub musli), owoc lub sok owocowy, warzywo (marchewka, ogórek, cukinia itd.);
- płatki owsiane z jogurtem z dodatkiem owoców, np. jabłek;
- kromka chleba pełnoziarnistego z szynką, rzodkiewką i sałatą, zielona herbata.