Tak dla Zdrowia logo

Przyłącz się do kampanii!

8 listopada Dzień Zdrowego Śniadania

Już po raz drugi obchodzimy Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Jak podkreślają specjaliści z  Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej, spowolnienia koncentracji i problemów z nauką. Niepokojące są jednak badania, które pokazują, że ciągle rośnie odsetek dzieci i nastolatków, które nie jedzą śniadań. co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. Im starsi uczniowie, tym odsetek dzieci niejedzących śniadań jest wyższy.

Przykłady dobrego śniadania:

  • miseczka płatków z mlekiem (płatki owsiane lub musli), owoc lub sok owocowy, warzywo (marchewka, ogórek, cukinia itd.);
  • płatki owsiane z jogurtem z dodatkiem owoców, np. jabłek;
  • kromka chleba pełnoziarnistego z szynką, rzodkiewką i sałatą, zielona herbata.
 
Podziel się na Facebooku
Partnerzy
sln_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł