Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

7 luty

Dziś tak nietypowo zacznę wpis. Podam Wam przepis na pyszne ciasto marchewkowe , na punkcie którego oszalała ostatnio moja rodzina. Niezwykle proste w przyrządzeniu ,a jakie smakowite jednocześnie.

  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki startej na małym oczku marchewki
  • Ewentualnie garść śliwek suszonych, migdałów lub wiórek kokosowych
  • Polewa z białej lub ciemnej czekolady do polania wierzchu

Przygotowujemy następująco : jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, cynamon i gałkę oraz olej. Na koniec dodajemy marchewkę i ewentualne bakalie. Pieczemy 55 min w temp. 180 st.

Ostatnio poleciłam ten przepis stałej pacjentce- przemiłej starszej pani. Kilka dni później przyszła zachwycona mówiąc że jej mąż nie mógł uwierzyć że w tym cieście jest marchewka, bo dałby sobie głowę uciąć że to piernik :)

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł