7 luty
Dziś tak nietypowo zacznę wpis. Podam Wam przepis na pyszne ciasto marchewkowe , na punkcie którego oszalała ostatnio moja rodzina. Niezwykle proste w przyrządzeniu ,a jakie smakowite jednocześnie.
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 szklanki startej na małym oczku marchewki
- Ewentualnie garść śliwek suszonych, migdałów lub wiórek kokosowych
- Polewa z białej lub ciemnej czekolady do polania wierzchu
Przygotowujemy następująco : jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, cynamon i gałkę oraz olej. Na koniec dodajemy marchewkę i ewentualne bakalie. Pieczemy 55 min w temp. 180 st.
Ostatnio poleciłam ten przepis stałej pacjentce- przemiłej starszej pani. Kilka dni później przyszła zachwycona mówiąc że jej mąż nie mógł uwierzyć że w tym cieście jest marchewka, bo dałby sobie głowę uciąć że to piernik :)