Polacy zaczęli wreszcie zwracać uwagę na to, co jedzą
Lunch w restauracji szybkiej obsługi, a na kolację pizza? Niekoniecznie. Polacy coraz częściej pilnują, co mają na talerzu. Stąd coraz popularniejsze są restauracje ze zdrową żywnością i catering dietetyczny. To nie tylko kwestia mody, ale przede wszystkim wzrostu świadomości wśród konsumentów. Dietetycy mówią wprost – „śmieciowe jedzenie” odchodzi do lamusa.
Światowe badania wskazują na jedno - obserwujemy stały wzrost świadomości konsumentów w związku ze zdrowym żywieniem - także w Polsce. Bycie „fit” staje się modne. Zdajemy sobie sprawę, że to jak wyglądamy jest istotne, również świadomie staramy się dbać o nasze zdrowe (także poprzez odpowiednią dietę). Co za tym idzie coraz częściej zwracamy uwagę na to jakie produkty trafiają do naszych koszyków, a restauracje (nawet te szybkiej obsługi) starają się wprowadzać zdrowsze dania do swoich kart.
Z drugiej strony stajemy się coraz bardziej zapracowani. Tutaj należy zauważyć, że brak czasu oraz trend zdrowego odżywiania często jest wykorzystywany przez firmy do proponowania nam produktów, które tylko z pozoru wyglądają na zdrowe (np. napoje light). Ciekawą i zdrową alternatywą, która zapewnia całościową zmianę sposobu odżywiania (a nie tylko sporadyczne skorzystanie ze zdrowego posiłku) jest catering dietetyczny. W ramach tej usługi otrzymujemy codziennie zdrowe posiłki oraz oszczędzamy czas. Korzystając z cateringu dietetycznego możemy zdobyć bądź utrzymać swoją wymarzoną sylwetkę oraz poprawić stan zdrowia – bez wysiłku, a przy tym wszystkim oszczędzić sporą ilość czasu – mówi Marcin Trębicki z firmy „Fit Diet”
Zestawy posiłków są dostarczane codziennie rano, bezpośrednio do naszego domu lub pracy, co pozwala zaoszczędzić czas związany z zakupami oraz przygotowywaniem posiłków. Warto zauważyć, że jednocześnie nie tracimy czasu na zastanawianie się jakie produkty i w jakiej ilości wybierać, aby zdrowo się odżywiać. Otrzymujemy smaczne i zbilansowane posiłki – opisuje Trębicki. Menu jest zróżnicowane (powtarza się dopiero co kilka tygodni). Wszystkie posiłki są przygotowywane na bieżąco ze świeżych składników przez profesjonalny zespół kucharzy.
Istnieje możliwość skorzystania z bezpłatnej porady dietetyka oraz indywidualnego doboru pakietu w zależności od stylu życia, oraz preferencji. Korzystanie z cateringu dietetycznego powoduje również, że wyrabiamy sobie zdrowe nawyki żywieniowe jakim jest choćby regularność spożywania posiłków. Warto zwrócić uwagę, że catering dietetyczny jest elastycznym rozwiązaniem, w ramach którego istnieje możliwość dowolnych zmian związanych z dostawami (m.in. istnieje możliwość zawieszania dostaw w przypadku wyjazdu lub zmiany kaloryczności) – opisuje Marcin Trębicki.
Wbrew pozorom catering dietetyczny może być również rozwiązaniem dość korzystnym ze względów finansowych. Po podliczeniu wszystkich kosztów związanych z wyżywieniem może się okazać, że dla wielu osób catering dietetyczny będzie porównywalnym bądź nawet tańszym rozwiązaniem.
Catering dietetyczny polecany jest zwłaszcza osobom, które:
- chciałyby zrzucić zbędne kilogramy bez uszczerbku na zdrowiu oraz bez efektu jojo
- chciałyby zdrowo się odżywiać, a jednocześnie nie dysponują czasem oraz wiedzą potrzebną do wyboru oraz przygotowania odpowiednich posiłków
- chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i zrozumieć zasady zdrowego odżywiania
- ze względu na stan zdrowia muszą stosować diety specjalistyczne
Z pewnością jest to idealny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów (w sposób bezpieczny dla zdrowia i bez efektu jojo), a jednocześnie na pozbycie się dodatkowych, codziennych obowiązków. To świetne rozwiązanie zwłaszcza dla zabieganych osób. Uwalnia je od robienia zakupów w pośpiechu, przyrządzania posiłków, które z powodu braku czasu i tak nie są do końca zdrowe i zbilansowane. Dodatkowo chroni takie osoby przed pokusami czyhającymi w barach typu fast food czy w sklepach spożywczych (np. słodycze). Jednocześnie koszt takiej usługi nie musi być wyższy od tego ile takie osoby wydają łącznie na swoje wyżywienie.