Korzenny zapach Świąt
Aromatyczne zapachy ciast, żywej choinki, leśnych grzybów czy farszu do pierogów, to pierwsze symptomy nadchodzących świąt. Niezykłą moc możesz im nadać również piekąc korzenne pierniczki. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a do wykrawania fantazyjnych, świątecznych kształtów można zaangażować całą rodzinę!
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g miodu
- 200 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyzeczka sody oczyszczonej
- 3 łyzeczki przyprawy korzennej do pierników
W misce mieszamy suche składniki - mąkę, sodę oraz sól. W rondlu rozpuszczamy masło i miód, dodajemy przyprawę do pierników.
Po przestudzeniu wlewamy do suchych składników zagniatając ciasto. Dodajemy resztę składników wyrabiając ciasto. Kiedy będzie gładkie i lśniące, zawijamy je w folię spożywczą i na min.godzinę wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto o grubości około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dekorujemy według uznania.