Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Zdrowa zimowa dieta - co jeść i dlaczego

Okres zimowy to czas przeziębień i zachorowań na grypę. Zmagający się z infekcją organizm ma coraz mniej sił, układ odpornościowy staje się słabszy, przez co narażeni jesteśmy na nowe choroby.  Co zrobić aby wzmocnić odporność, jednocześnie nie dopuszczając do przyrostu tkanki tłuszczowej?

 


  1. Jedz śniadania! Pominięcie tego ważnego posiłku osłabia nasz organizm i naraża na infekcje.
  2. Koniecznie dodawaj porcję warzyw i owoców. Zimą potrzebujemy większych porcji witaminy C (cytrusy, czarna porzeczka, kwaszona kapusta, natka pietruszki), która przyspiesza leczenie przeziębień.
  3. Zwiększ ilość witaminy A i beta karotenu (wątróbka, jaja, masło, warzywa pomarańczowe i zielone), E (oleje, orzechy, pestki) oraz witamin z grupy B (nabiał, ryby, drób, wołowina, fasola).
  4. Sięgaj po potrawy rozgrzewające np. zupy, owocowe i ziołowe herbaty.
  5. Wzmacniaj system immunologiczny przez cynk i magnez (mięso, kasze, owoce morz) oraz żelazo, wspomagające leczenie przeziębień (czerwone mięso, wątróbka).
  6. Spożywaj posiłki bogate w białko (ryby, chude mięso), najlepiej gotowane, przez co będą lekkostrawne.
  7. Pij odpowiednią ilość wody – min. 1,5 litra dziennie.
  8. Wzbogacaj posiłki w naturalne antybiotyki tj. cebula i czosnek.
  9. Zapobiegaj stanom zapalnym poprzez selen, który pomaga w wytworzeniu przeciwciał  (pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, orzechy, pestki słonecznika).
  10. Pamiętaj o probiotykach – żywe kultury bakteryjne zawarte w jogurtach czy kefirach pozytywnie wpływają na odporność. I o prebiotykach – substancjach, które stymulują rozwój probiotyków. Zawierają je min. cebula, por, cykoria, ziemniaki.
  11. Stosuj naturalne metody wsparcia walki z przeziębieniem, np. mleko z miodem. Łagodzi kaszel, zmniejsza gorączkę, działa regenerująco. Uwaga: miód należy dodawać do letniego a nie gorącego mleka. W przeciwnym razie znajdujące się w miodzie cenne substancje pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje dobroczynne właściwości.

Odporność wzmacnia doskonale również sport!! Spędzajmy czas aktywnie na świeżym powietrzu. Ruch dotlenia nasz organizm i gwarantuje dobre samopoczucie. Badania wykazały, że osoby  wykonujące regularnie średnio nasilone ćwiczenia chorowały 2-krotnie rzadziej niż osoby niećwiczące.
Warto powalczyć również ze stresem, ponieważ negatywnie wpływa na układ odpornościowy.

Przepisy na pyszne, zdrowe dania, nie tylko na zimę wraz z naukową informacją o składnikach znajdziecie Państwo na www.takdlazdrowia.pl w dziale Lektura Na Zdrowie/zakładka Zdrowa Kuchnia. Zapraszamy również do śledzenia działu Aktualności z mnóstwem informacji z dziedziny zdrowia, medycyny, aktywności fizycznej, ekologii etc. Życzymy przyjemnej lektury!

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł