Zdrowa zimowa dieta - co jeść i dlaczego
Okres zimowy to czas przeziębień i zachorowań na grypę. Zmagający się z infekcją organizm ma coraz mniej sił, układ odpornościowy staje się słabszy, przez co narażeni jesteśmy na nowe choroby. Co zrobić aby wzmocnić odporność, jednocześnie nie dopuszczając do przyrostu tkanki tłuszczowej?
- Jedz śniadania! Pominięcie tego ważnego posiłku osłabia nasz organizm i naraża na infekcje.
- Koniecznie dodawaj porcję warzyw i owoców. Zimą potrzebujemy większych porcji witaminy C (cytrusy, czarna porzeczka, kwaszona kapusta, natka pietruszki), która przyspiesza leczenie przeziębień.
- Zwiększ ilość witaminy A i beta karotenu (wątróbka, jaja, masło, warzywa pomarańczowe i zielone), E (oleje, orzechy, pestki) oraz witamin z grupy B (nabiał, ryby, drób, wołowina, fasola).
- Sięgaj po potrawy rozgrzewające np. zupy, owocowe i ziołowe herbaty.
- Wzmacniaj system immunologiczny przez cynk i magnez (mięso, kasze, owoce morz) oraz żelazo, wspomagające leczenie przeziębień (czerwone mięso, wątróbka).
- Spożywaj posiłki bogate w białko (ryby, chude mięso), najlepiej gotowane, przez co będą lekkostrawne.
- Pij odpowiednią ilość wody – min. 1,5 litra dziennie.
- Wzbogacaj posiłki w naturalne antybiotyki tj. cebula i czosnek.
- Zapobiegaj stanom zapalnym poprzez selen, który pomaga w wytworzeniu przeciwciał (pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, orzechy, pestki słonecznika).
- Pamiętaj o probiotykach – żywe kultury bakteryjne zawarte w jogurtach czy kefirach pozytywnie wpływają na odporność. I o prebiotykach – substancjach, które stymulują rozwój probiotyków. Zawierają je min. cebula, por, cykoria, ziemniaki.
- Stosuj naturalne metody wsparcia walki z przeziębieniem, np. mleko z miodem. Łagodzi kaszel, zmniejsza gorączkę, działa regenerująco. Uwaga: miód należy dodawać do letniego a nie gorącego mleka. W przeciwnym razie znajdujące się w miodzie cenne substancje pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje dobroczynne właściwości.
Odporność wzmacnia doskonale również sport!! Spędzajmy czas aktywnie na świeżym powietrzu. Ruch dotlenia nasz organizm i gwarantuje dobre samopoczucie. Badania wykazały, że osoby wykonujące regularnie średnio nasilone ćwiczenia chorowały 2-krotnie rzadziej niż osoby niećwiczące.
Warto powalczyć również ze stresem, ponieważ negatywnie wpływa na układ odpornościowy.
Przepisy na pyszne, zdrowe dania, nie tylko na zimę wraz z naukową informacją o składnikach znajdziecie Państwo na www.takdlazdrowia.pl w dziale Lektura Na Zdrowie/zakładka Zdrowa Kuchnia. Zapraszamy również do śledzenia działu Aktualności z mnóstwem informacji z dziedziny zdrowia, medycyny, aktywności fizycznej, ekologii etc. Życzymy przyjemnej lektury!