Słoneczna dieta
Słońce i wysokie temperatury sprawiają, że możemy dostrzec w pełnej krasie cały urok letniej aury. Razem z nami w pełnym słońcu dojrzewają owoce i warzywa. To wspaniały czas na zmianę naszych dotychczasowych żywieniowych przyzwyczajeń. Ciężkie, tłuste potrawy warto zamienić na lekkie i bardziej dietetyczne.
Lato daje nam wspaniałą możliwość jedzenia świeżych owoców i warzyw. Sałatki owocowe, surówki, koktajle to tylko niektóre pomysły na ich wykorzystanie. Maliny, truskawki, jagody, czereśnie z jednej strony, a z drugiej ogórki, pomidory, marchew, ziemniaki.
Wakacje to również wspaniała okazja do włączenia do swojej diety ryb. Nad morzem skosztujemy świeżych morskich, nad jeziorem – słodkowodnych, a w górach pysznych pstrągów. Ich zalet nie trzeba nikomu przypominać. Bogactwo kwasów omega-3, wysokowartościowego białka i witamin A i E to tylko niektóre ich dobroczynne właściwości.
Aby zapobiec odwodnieniu, które dopada nas głównie latem niezbędne jest regularne nawadnianie organizmu. Pijmy zatem nie tylko wodę mineralną, ale również soki owocowe i warzywne.
W okresie upałów często rezygnujemy z mięsa, co zdaniem lekarzy jest olbrzymim błędem. Chude mięso jest bowiem źródłem białka, które jest niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu i dostarcza energii potrzebnej podczas wakacyjnej aktywności. Chuda cielęcina i drób to doskonały wybór na letni posiłek.
Życzymy Wam udanych i zdrowych wakacji!