Dobra dieta uchroni nas przed nowotworem
Prawidłowe nawyki żywieniowe mają wpływ na nasz wygląd, dobre samopoczucie czy kondycję organizmu. Stosowanie się do zasad zdrowego odżywania jest również elementem profilaktyki wielu chorób, w tym także nowotworowych.
Dieta, która nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych przyczynia się do spadku odporności. Brak naturalnych mechanizmów ochronnych to jeden z czynników mających wpływ na powstawanie zmutowanych komórek, dających początek chorobom nowotworowym. Dlatego tak ważna dla zdrowia jest świadomość tego, co jemy i jak przyrządzamy posiłki. Do najważniejszych zasad należy: unikanie produktów wysokoprzetworzonych i smażonych, które są bogate w szkodliwe tłuszcze nasycone, dbanie o odpowiednią ilość witamin, minerałów oraz błonnika w diecie, a także spożywanie dużej ilości surowych warzyw i owoców.
– Prawidłowy dobór składników spożywczych nie tylko wzmocni nasz organizm, ale również wyeliminuje szkodliwe substancje, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Wspomoże także naturalne mechanizmy obronne w walce z rakiem – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Naturhouse. – Aby dieta antynowotworowa była skuteczna, powinna być bogata w substancje czynne, takie jak polifenole, fitosterole, antyoksydanty, fitoestrogeny, związki inolowe, terpeny i izoflawony – dodaje dietetyczka. Nie każdy jednak wie, gdzie szukać wspomnianych składników.
Za jedną z najważniejszych grup składników skutecznych w walce z nowotworami uważa się polifenole roślinne, wśród których wyróżniamy flawonoidy wykazujące dużą aktywność przeciwutleniającą. Znajdziemy je przede wszystkim w owocach cytrusowych takich, jak: mandarynki, pomarańcze i cytryny, będących także naturalnym źródłem witaminy C. Z kolei owoce krajowe (aronia, czarna porzeczka, jeżyny) zawierają dużą ilość antocyjanów, wykazujących działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Na uwagę zasługuje także żurawina – z uwagi na obecne w niej taniny od lat stosowana jest w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Bogata w polifenole jest również zielona herbata, która aktywuje w wątrobie enzymy likwidujące toksyny z organizmu. Antyoksydanty pożądane w walce z chorobami nowotworowymi znajdziemy także w imbirze oraz produktach z dużą zawartością selenu takich, jak: czosnek, brązowy ryż i ryby morskie. Częstym gościem na naszych stołach powinny być również owoce i warzywa bogate w karotenoidy, do których zaliczamy m. in. szpinak, marchew, brokuły, buraki, pomidory. – Najlepiej spożywać je w postaci surówek i sałatek doprawionych ziołami: oregano, bazylią, tymiankiem czy miętą. Zawierają one duże ilości olejków terpenowych, które oprócz walorów smakowych, sprzyjają także obumieraniu komórek nowotworowych – wyjaśnia Zofia Urbańczyk z Naturhouse.
Prawidłowe funkcjonowanie jelit daje nam gwarancję eliminowania z organizmu niepożądanych i toksycznych produktów przemiany materii. W tym celu warto sięgnąć po składniki bogate w probiotyki (bakterie mlekowe z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium) i prebiotyki, które eliminują toksyny wytwarzane przez bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym i zwiększają wchłanianie magnezu oraz wapnia do organizmu. Największą ilość probiotyków znajdziemy w sfermentowanych produktach mlecznych, a więc kefirach, maślankach i jogurtach. Probiotyki nie tylko odbudowują mikroflorę jelitową, ale hamują również wzrost bakterii produkujących związki rakotwórcze. Należy pamiętać, że probiotyki i prebiotyki wzajemnie uzupełniają swoje działanie, dlatego w prawidłowo skomponowanej diecie, nie powinno zabraknąć żadnego z nich.
Ważnym elementem profilaktyki chorób nowotworowych jest także regularna aktywność fizyczna. W połączeniu z odpowiednią dietą sprawia, że łatwiej jest nam utrzymać organizm w dobrej kondycji i zachować zdrowie.