Racjonalne odżywianie – pierwsze na liście noworocznych postanowień!
Początek roku to czas postanowień, także tych, dotyczących naszej codziennej diety. Aby pomóc Wam w uporządkowaniu sposobu odżywiania, przypominamy podstawowe zasady racjonalnego żywienia i zapraszamy do kontaktu z dietetykiem, Agnieszką Augustyniak - odpowie na wszystkie Wasze pytania i pomoże w opracowaniu dostosowanej do Waszego stylu życia i indywidualnych potrzeb organizmu, racjonalnej diety.
Często zmagamy się z pytaniem: jak się żywić, aby być zdrowym? Z pomocą przychodzą „Podstawowe zasady racjonalnego odżywiania się”:
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Nie ma jednego produktu, ani jednej grupy produktów (np. tylko owoce), które dostarczyłyby naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego należy prowadzić dietę zróżnicowaną.
- Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. Codziennie co najmniej 30 minut poświęć na aktywność fizyczną. Na pewno znajdzie się taka, która sprawi Ci przyjemność. Pamiętaj również o spożywaniu posiłków o regularnych porach – ułatwia to kontrolę masy ciała. Optymalny plan, to 5 posiłków dziennie, trzy duże i dwie przekąski. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny trwać od min 3 do max 5 h.
- Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). Zrezygnuj z białej mąki. Opieraj swoją dietę na produktach zbożowych. Nie zapominaj o kaszach, ryżu, mące z pełnego ziarna (razowa) oraz pieczywie razowym. To zdrowe kalorie, które niosą ze sobą witaminy z grupy B oraz witaminę E, jak również : żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.
- Spożywaj codziennie, co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Staraj się jednak wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Mięso spożywaj z umiarem. Na co dzień wybieraj mięso drobiowe, cielęcinę, chude partie wołowiny (1porcja = 100g). Wieprzowinę spożywaj najwyżej raz w tygodniu. Mięso zastępuj rybami oraz nasionami roślin strączkowych (fasola, soczewica, bób…) w ilości 2-3 razy w tygodniu po 150 gram.
- Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Są one głównym źródłem witamin i składników mineralnych, jak również błonnika pokarmowego. Z uwagi na znaczną zawartość cukru (fruktoza), ogranicz spożycie owoców do 1-2 porcji dziennie. Staraj się spożywać ~1kg surowych, duszonych bez tłuszczu oraz gotowanych na parze warzyw.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybieraj tłuszcze roślinne – z natury nie zawierają cholesterolu. Sięgaj po nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane. Zrezygnuj z produktów typu Fast food, słodyczy, krakersów, chipsów, lodów itp. Pamiętaj jednak, że jesteś tylko człowiekiem i każdemu, od czasu do czasu, może powinąć się noga. Postaraj się, aby te produkty nie stanowiły stałego elementu Twojej diety.
- Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Słodycze poza tłuszczem, zawierają ogromne pokłady cukru, który nie dość, że psuje Twoje zęby i wchodzi w boczki, również sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, otyłość, miażdżyca). Zrezygnuj ze słodzenia napoi.
- Ograniczaj spożycie soli. Sól jest nieomal wszechobecna w naszym pożywieniu. Znajdziesz ją w konserwach, pieczywie, mleku, mięsie, serach, słonych przekąskach,… Zrezygnuj z dosalania potraw. Zastąp gotowe mieszanki przypraw (bogate źródło soli), świeżymi ziołami. Te zmiany pomogą Ci uchronić się przed, bądź uporać się z już obecnym, nadciśnieniem.
- Pij wystarczającą ilość wody. Dorosła osoba powinna spożywać około 3-4 litrów płynów na dzień. Wybieraj wodę mineralną (najlepiej z dużą ilością wapnia i jodowaną) lub źródlaną. Unikaj napojów słodzonych. Soki z kartonika rozcieńczaj wodą, gdyż często są dosładzane. Staraj się również ograniczyć spożycie mocnej kawy i herbaty – wypłukują wapń i osuszają przewód pokarmowy, co może się przyczynić do problemów gastrycznych.
- Nie pij alkoholu. Alkohol to nic innego jak puste kalorie! Ponadto w dużych ilościach szkodzi wątrobie i uzależnia. W restauracji, zamiast drinka, zamów koktajl mleczno-owocowy.
Agnieszka Augustyniak
Biolog, dietetyk
Masz pytanie dotyczące zdrowego odżywiania?
Chcesz opracować dietę dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu i Twojego stylu życia?
Zapytaj o radę naszego Dietetyka:
Agnieszka Augustyniak
Biolog, dietetyk
Kontakt:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Tel.: 669-639-871