Zabawa w kuchni – niezawodny sposób na jesienną nudę
Ruch na świeżym powietrzu to sposób na zdrowie i dobry humor całej rodziny. Jednak jesienna aura nie zawsze sprzyja zabawom na dworze, a nuda daje się we znaki wszystkim domownikom. Wspólne przygotowywanie posiłków może być pożytecznym doświadczeniem i przynieść frajdę całej rodzinie.
Wspólne gotowanie to mieszanka emocji i nauki
Kuchnia daje wiele możliwości do zabawy: może stać się wyspą wspaniałych przygód, centrum nauki i odkrywania nowych smaków oraz placem zabawnych sytuacji, które ze śmiechem wspominamy potem przy stole. W większości przypadków to także miejsce, które wyjątkowo zbliża rodzinę. Mamy zapytane w badaniu przeprowadzonym na zlecenie marki Lubella o to z jakimi uczuciami kojarzy im się wspólne przygotowywanie posiłków, gdy same były dziećmi, odpowiadają, że były to dla nich przede wszystkim miłe chwile (46%) dające poczucie ciepłego, rodzinnego domu (39%) oraz zdobywania nowych umiejętności (27%).
Wspólnie walczmy z nudą!
Płatki śniadaniowe to smaczne i proste rozwiązanie na poranny posiłek. Zwróćmy uwagę na ich skład, aby dały naszemu organizmowi jak najwięcej składników odżywczych.
Przepis na super zdrową śniadaniową pizzę
|
|
DO DZIEŁA!
Wymieszaj płatki śniadaniowe z masłem orzechowym, cynamonem, orzechami, żurawiną i pokrojonymi daktylami. Mieszamy ręką (super ćwiczenie dla dzieciaka). Gdy złączą się w masę włóż do lodówki na kilka chwil. Jogurt naturalny wymieszaj z miodem i wanilią (kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczy - co dusza zapragnie). W foremce do tarty ułóż na spodzie zmieszane płatki śniadaniowe, następnie rozsmaruj jogurt naturalny, połóż owoce, posyp orzechami, płatkami śniadaniowymi, płatkami migdałowymi... Twoja pizza jest gotowa.
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk