W malinowym chruśniaku
Kuszące karminowe grona o zniewalającym aromacie. Maliny to jedne z najchętniej wybieranych owoców leśnych. Swoją popularność zawdzięczają słodko-kwaśnemu posmakowi oraz bogactwu składników odżywczych. Zawierają w sobie dużo witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Dostarczą także organizmowi cennych minerałów: sodu, potasu, magnezu, fosforu oraz żelaza. Ich sok to doskonały naturalny barwnik spożywczy.
Te niewielkie owoce stanowią świetną bazę do wszelkiego rodzaju potraw: ciast, napojów, deserów. Ich wspaniałe właściwości można zachować na dłużej w zaprawach. Najlepsze są jednak świeże – zwłaszcza z lekkim letnim deserem!
Mus z białą czekoladą i malinami:
Na 6 porcji
- 300 ml mleka
- 200ml śmietanki
- 150g białej czekolady
- 6 listków żelatyny (lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku)
- 2 paczki cukru wanilinowego (2 x 16g)
- ewentualnie 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250g malin
- listki mięty lub melisy
Podgrzać mleko, śmietankę oraz cukier waniliowy.
Do ciepłego płynu wsypać grubo posiekaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Listki żelatyny namoczyć 5 minut w zimnej wodzie; odcisnąć i dodać do czekoladowego mleka. Dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Kokilki lub małe pucharki lekko opłukać zimną wodą.
Ułożyć po 6-8 malin i zalać chłodnym czekoladowym płynem.
Wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.
Po stężeniu udekorować wierzch malinami, cukrem pudrem i listkami mięty/melisy.
Smacznego !