Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

W malinowym chruśniaku

Kuszące karminowe grona o zniewalającym aromacie. Maliny to jedne z najchętniej wybieranych owoców leśnych. Swoją popularność zawdzięczają słodko-kwaśnemu posmakowi oraz bogactwu składników odżywczych. Zawierają w sobie dużo witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Dostarczą także organizmowi cennych minerałów: sodu, potasu, magnezu, fosforu oraz żelaza. Ich sok to doskonały naturalny barwnik spożywczy.


Te niewielkie owoce stanowią świetną bazę do wszelkiego rodzaju potraw: ciast, napojów, deserów. Ich wspaniałe właściwości można zachować na dłużej w zaprawach. Najlepsze są jednak świeże – zwłaszcza z lekkim letnim deserem!

 

 

 

Mus z białą czekoladą i malinami:


Na 6 porcji

  • 300 ml mleka
  • 200ml śmietanki
  • 150g białej czekolady
  • 6 listków żelatyny (lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 2 paczki cukru wanilinowego (2 x 16g)
  • ewentualnie 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250g malin
  • listki mięty lub melisy

Podgrzać mleko, śmietankę oraz cukier waniliowy.


Do ciepłego płynu wsypać grubo posiekaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.


Listki żelatyny namoczyć 5 minut w zimnej wodzie; odcisnąć i dodać do czekoladowego mleka. Dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.


Kokilki lub małe pucharki lekko opłukać zimną wodą.


Ułożyć po 6-8 malin i zalać chłodnym czekoladowym płynem.


Wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.


Po stężeniu udekorować wierzch malinami, cukrem pudrem i listkami mięty/melisy.


Smacznego !

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł