Gar cukinii
Warzywa we wrześniu zachwycają swoim bogactwem witamin i kolorów. Wśród nich wyróżnia się wciąż nie do końca poznana cukinia. Jest odmianą dyni ale kształtem zupełnie jej nie przypomina. To włoski warzywo jest podłużne i zielone. Odznacza się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, witaminę B1, B2, PP i C oraz karoten. Istotne jest także to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Ponadto niepodważalną zaletą cukinii jest fakt, że odkwasza organizm oraz poprawia przemianę materii, dzięki czemu coraz częściej wchodzi w skład różnorodnych diet. Warto włączyć ja do jesiennej diety by nie zgubić letniej sylwetki. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi jedyne 15 - 16 kalorii.
Największą zaletą cukinii jest delikatny smak i prawie bezwonny zapach. Dzięki temu idealnie komponuje się z innymi produktami nie zakłócając ich smaku. Jej subtelność perfekcyjnie akcentuje czosnek, pomidory i oliwa. Cukinie przygotowuje się na różnorodne sposoby. Można ją zapiekać, grillować, smażyć, dusić, faszerować, gotować, miksować na zupę krem, a nawet marynować do słoików. Na polskich stołach najczęściej cukinia pojawia się pod postacią lecza. Nagminne jest to w sezonie jesiennym, kiedy wraz z innymi warzywami wrześniowymi zapełniają garnki.
Polecam sprawdzić recepturę na wrześniowe leczo pełne innych sezonowych warzyw. Przepis na leczo, które można wzbogacić kostką sojowa lub ulubionym mięsem lub podać z kaszą.
Leczo
- 4 średnie cukinie
- 2 patisony
- 3 papryki (każda w innym kolorze)
- 3 pomidory (mięsiste typu malinówki, balowe serca, limo); ewentualnie pomidory w puszce
- 50 dkg pieczarek
- 1 cebula, duża
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, łyżeczka cukru, łyżka octu; opcjonalnie majeranek
Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem lub na duże i głębokiej patelni. Ze szklić cebulę grubo krojoną. Następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Wystarczy chwila by puścił swój aromatyczny zapach i smak.
Cukinię, patisony, papryki, pieczarki pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć lekko. Przyprawić lekko sola, pieprzem i paprykami. Dodać pomidory i dusić.
Gdy cukinia będzie już pożądanej przez nas miękkości, dodajemy resztę przypraw. Smak można wyostrzyć według uznania. Jeśli się lubi podawać majerankiem. Należy pamiętać żeby nie dodawać tej przyprawy do gotowania, ponieważ traci swój aromat i zakwasza niepotrzebnie potrawę.
Smacznego, Izabela Hubala