Imbirowa rozgrzewka przed jesienią
Imbir w naturze osiąga do 1 metra wysokości, jednak dla człowieka cenny jest tylko jego korzeń. Bulwa tej azjatyckiej rośliny jest jednocześnie pożywieniem, jak i lekarstwem. Kochali ją już starożytni mieszkańcy Aleksandrii, Chin, Grecji i Rzymu. Od 20 lat znamy imbir z jego amerykańskiej wariacji na temat ciasteczek i piwa. Dziś i stary kontynent wraca do korzeni. Na europejskich stołach imbir gości coraz częściej jako przyprawa, która przy okazji dobrze wpływa na zdrowie.
Ze względu na zawarty w korzeniu olejek eteryczny i substancje żywicowe, imbir korzystnie działa na organizm. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny czyli ułatwia trawienie. Łagodzi wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Imbir poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu zwiększa się umysłowa wydajność i koncentracja. Przy okazji rozgrzewa się również całe ciało, często jest też składnikiem maści rozgrzewających. Doskonały podczas przeziębień, gorączki i napięć przedmiesiączkowych. Starożytni używali go nawet jako afrodyzjaka. Regularne stosowanie leczy migreny, zapalenie pęcherza i jamy ustnej. Mimo, że poleca się go przy mdłościach to zakazuje się imbiru kobietom w ciąży. Ostatecznie jest to przyprawa drażniąca i odradza się go również matkom karmiącym piersią i osobą ze słabym żołądkiem.
Imbir zaostrza apetyt i poprawia smak potraw, dlatego tak wiele go w kuchni, nie tylko tej wschodniej. Współcześni kucharze dodają go również do dań typowo polskich, takich jak pasztet, kapuśniak i piernik. Bardzo lubiany jest imbir w towarzystwie ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, liści laurowych, goździka. Najczęściej stosuje się go jako sok do piwa lub marynata do mięs z sosu sojowego.
Świeży imbir obrabia się łyżeczką. Dzięki temu zaoszczędza się najwięcej tego cennego korzenia. Suszona przyprawa szybko wietrzeje i należy przechowywać jak w ciemnych i suchych warunkach. Imbir występuje też w formie kandyzowanej.
Wszystkim zmarzniętym i rozsmakowanym polecamy przepis
Potrawka z kurczaka w imbirze, pomidorach i morelach
Składniki:
- 500 g kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 główka czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 1 czerwona papryczka chilli
- garść suszonych moreli
- 1-1,5 szklanki bulionu
- sól, pieprz, ocet ,cukier
Mięso pokroić na kawałki, posolić; zrumienić na oliwie i przełożyć do garnka
Dodać pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, całą papryczkę i cienkie plasterki imbiru. Dusić 15 minut.
Dorzucić morele i dolać bulionu.
Ponownie dusić, aż mięso będzie miękkie. Ostatecznie doprawić do smaku. Po równo octu, cukru, soli i pieprzu.
Całość można podawać z ryżem, soczewicą, kaszą lub chlebem.
Herbata imbirowa
(proporcja na litr herbaty)
1 łyżka drobno startego imbiru – gotować 20 minut
Można dodać wedle uznania czarnej herbaty, pieprzu, cynamonu.
Podawać z miodem i cytryną.