Burak! Buraczek…
Czerwone, okrągłe, lekko strawne i pyszne. Takie są buraki, które powinny gościć w naszej kuchni. Odznaczają się kolorem, delikatnym smakiem oraz bogactwem składników. Zawierają wapń, magnez, potas, sód oraz rzadko spotykany cez i rubid. Czerwone warzywa to piguła z witamina C i B1. Oprócz tego buraki zaskakująco dobrze sprawdzają się przy problemach z nadciśnieniem, chorobami nerki i wątroby. Pomagają przy anginie, przeziębieniach i grypie. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecane są osobom z zaparciami i otyłym. 100 gram buraków do jedynie 43 kalorie. Warzywo te odgrywa dużą rolę w zwalczaniu nowotworów.
Osoby zjadające dużo pokarmów kwasotwórczych, takich jak pieczywo, ciasta i mięso powinny wzbogacić codzienną dietę buraki. Są to warzywa zasadotwórcze, które wprowadzają równowagę kwasowo-zasadowa do organizmu. Przedstawiamy propozycję obiadową (do mięs, pieczeni, kotletów sojowych, gulaszów warzywnych lub jajka sadzonego) wraz z deserem, który wprowadzi harmonię zasad.
Kopytka buraczane
- 1 kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
- duży burak (ugotowany lub upieczony w skórce, obrany ostudzony)
- mąka
- sól
- 1 jajko (opcjonalnie)
Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki zgnieść na prasce i kontynuować wraz z burakami.
Całość warzywną posypujemy mąką i szczyptą soli. Zagniatamy. Jeśli konsystencja jest zbyt sypka dodajemy jajko.
Stolnice lub blat podsypujemy mąką i tworzymy rulony z ciasta, następnie kroimy kopytka.
Kopytka wrzucamy do wrzącej wody. Mieszamy delikatnie w czasie gotowania, żeby nie przyparły.
Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 1-2 minuty, poczym wyławiamy.
Sałatka gruzińska z buraków
- 1/2 kg buraków (ugotowanych i ostudzonych)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posypać grubo siekanymi orzechami.
Przygotować sos:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć cukrem, sola, pieprzem, kolendrą i połączyć z octem. Polać tym buraki z orzechami. Wierzch posypać natka pietruszki i schłodzić.
Ciasto czekoladowe z burakami
- 250g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałki)
- 3 duże jajka
- 200g jasnego cukru muscovado
- 100ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100g maki pszennej*
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej**
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mielonych migdałów
- 250g surowych buraków
Czekoladę rozpuścić i lekko przestudzić.
Jajka ubić z cukrem (ok. 3 min.), pod koniec dodać olej.
Do jajecznej masy lekko łyżką wmieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i mielone migdały.
Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, odcisnąć z soku i dodać do masy jajecznej. Stopniowo dołączyć do niej czekoladę.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 min, tj. do suchego patyczka.
Smacznego, zdrowego!