Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Orkisz – dla gladiatorów

Pszenica orkisz znana jest od starożytności, była ulubionym posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Z natury jest zbożem niewymłacalnym, co oznacza że nie nadaje się do obróbki mechanicznej ze względu na mocną łuskę okalającą ziarno. Uzyskane z kłosów ziarna zbierane są ręczne, dzięki temu zboże to zachowuje swoje wszystkie walory, a ma ich dużo.

Orkisz to wśród wszystkich zbóż najbogatsze źródło błonnika, białka, tłuszczy nienasyconych, biopierwiastków (cynku, miedzi, selenu) i witamin A, E i D. Wspomaga układ odpornościowy, chroni przed zakażeniami i poprawia prace układu krwionośnego. Pomocny przy leczeniu otyłości, bulimii, wzdęć, wymiotów i niestrawności. Zalecany osoba z nietolerancja laktozy, ponieważ doskonale uzupełnia zapotrzebowanie na białko.

Ziarna orkiszu mają miły, orzechowy smak. Jest lekkostrawny i dostępny pod postaciom ziaren, mąki, kaszy, pieczywa, makaronów, płatków, chrupek, a nawet kawy i piwa. Te cenne ziarno można zatem podawać pod każdą postacią, zastępując wysoko przetworzona białą mąkę.

Orkisz na słodko:

 

  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki płatków orkiszowych lub kaszy
  • Sól, cynamon, miód lub syrop orkiszowy

Jabłko zetrzeć na dużych oczkach i w garnuszku z małą ilością wody doprowadzić do wrzenia. Dolać szklankę mleka i kasze lub płatki. Lekko posolić, dodać cynamonu według uznania. Gotować aż orkisz spęcznieje. Lekko przestudzoną potrawę posłodzić do smaku miodem lub syropem orkiszowym.

Zupa orkiszowa z kluskami orkiszowym

Zupa:

  • 2 cebulki lub 1 mała cebula
  • 2 1/2 łyżki masła
  • 10 dag śruty orkiszowej
  • 1 l rosołu warzywnego, sól i pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • 50 g śmietanki
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Cebulę zeszklić na maśle i dodać orkisz. Podlać rosołem i doprawić do smaku. Po zagotowaniu zaprawić śmietanką  i zmiksować. Podawać z kluskami i szczypiorkiem.

Kluski:

  • mąka orkiszowa typ 1100 - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • woda

wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Kluski formować na desce mokra łyżką i rzucać na wrzącą, osolona wodę. Podczas gotowania delikatnie mieszać, odcedzić po 2-3 od wypłynięcia.

Cytrynowa sałatka z orkiszu

  • 300 g przebranych i umytych ziaren orkiszu
  • puszka kukurydzy
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sok z 3/4 cytryny i skórka otarta z 1 cytryny
  • dużo posiekanych świeżych ziół - na przykład natka pietruszki, szczypiorek, tymianek( u mnie tez trochę bazylii)

Kaszę namoczyć przez noc, następnego dnia ugotować w nowej, osolonej wodzie i ostudzić. Podsmażyć przyprawy na oleju i dodać kaszę z solą.  Kukurydze bez zalewy wymieszać z przyprawami z sokiem cytryny, skórką i ziołami, a następnie połączyć z zawartością patelni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Izabela Hubala

Orkisz – dla gladiatorów
 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł